Radenković: Stanje bezbedonosti saobraćaja najgore u poslednje četiri godine

0
42

Saobraćajna policija je protekle sedmice pojačano kontrolisala saobraćaj u okviru međunarodne akcije usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije upozorio je da je od početka novembra u nezgodama poginulo 75 ljudi i da je stanje bezbednosti najgore u poslednje četiri godine. Zato je apelovao na sve građane da poštuju saobraćajne propise, signalizaciju i ne sedaju za volan ako su konzumirali alkohol i uzimali psihoaktivne supstance. Istakao je da je poslednja kontrola pokazala da je u porastu broj vozača pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Kako je saopšteno na sajtu MUP-a, tokom akcije od 6. do 12. decembra ove godine iz saobraćaja je isklјučeno 1.368 vozača koji su upravlјali vozilima pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, dok je zbog različitih prekršaja sankcionisano ukupno 10.688 vozača. Sankcionisano je 1.307 vozača koji su zatečeni da upravlјaju vozilima pod dejstvom alkohola, od čega je 256 zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama policije, jer su imali više od 1,2 promila alkohola u organizmu. Takođe, zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja je isklјučen 61 vozač koji je, kako je utvrđeno droga testom, bio pozitivan na različite vrste droge.

“Sledi nam vreme praznika i već se to oseća na ulicama i u svim gradovima. Veoma je važno da naši građani ne dozvole da svojim ponašanjem doprinesu nastanku nezgoda i da radosne praznike pretvorimo u tragediju”, poručio je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

P. Videnov (izvor: mup.gov.rs / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“