„Vurdijada“ i ove godine na otvorenom, učestvuje oko 40 izlagača

0
31

U nešto izmenjenom i smanjenom obimu zbog nepovoljne epidemiološke situacije, u subotu, 23. oktobra održaće se 9. po redu “Vurdijada”, tradicionalna gastronomska manifestacija o vurdi – mlečnom proizvodu po kome je Lužnički kraj i Babušnica poznata. Otvaranje manifestacije je u 12 sati, a izlaganje i prodaja tog proizvoda biće organizovana u okviru Kupališnog kompleksa.

Ove godine učešće će uzeti samo proizvođači vurde i neće biti izlagača suvenira i domaće radinosti, kao ni izlagača jela nacionalne kuhinje, kao što je bilo prethodnih godina.

Oko 40 proizvođača će ponuditi svoj proizvod, a na njihovim štandovima moći će da se kupe i drugi proizvodi poput domaćeg sira, vina ili rakije.

Iz Turističke organizacije Babušnica kažu da je fokus na proizvođačima vurde, a Opština je sa Turističkom organizacijom pokrenula zaštitu geografskog naziva vurde koja je u toku.

Želimo da se vurda vezuje isključivo za Babušnicu i Lužnički kraj. Veće je usvojilo odluku, u toku je proces kod Zavoda za intelektualnu svojinu – kažu u Turističkoj organizaciji.

Ukoliko tog dana bude kiše i lošeg vremena, manifestacija će se održati u zatvorenom delu Kupališnog kompleksa.

U pratećem delu manifestacije održaće se kulturno-umetnički program, a u toku je i literalni i likovni konkurs na temu „Vurda – blago Lužnice“ za učenike babušničkih škola i predškolce.

Promoter ovogodišnje “Vurdijade” i član žirija biće Nenad Gladić, poznatiji kao Lepi Brka, a u žiriju će biti i predstavnici Udruženja ugostitelja iz Niša.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“