Počela sa radom likovna kolonija “Poganovski manastir 2021”

0
20

Izložbom slika i fotografija nastalih u prošlogodišnjem sazivu, 10. septembra u galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu zvanično je otvorena 29. Međunarodna likovna kolonija “Poganovski manastir 2021”. Ovaj kulturni događaj će trajati do 17. septembra.

This image has an empty alt attribute; its file name is 120-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 121-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 122-1024x683.jpg

Na otvaranju postavke prisutnima se obratio Saša Kostov, vršilac dužnosti upravnika galerije, istakavši da mu je žao što se učesnici prošle godine nisu družili na onlajn koloniji zbog nepovoljne epidemiološke situacije i da je zadovoljan umetničkim delima koji su ovde izložena.

U svom obraćanju prošlogodišnji učesnik profesor Branimir Karanović je rekao da mu je drago što je opet u ovoj galeriji i što vidi mlađe učesnike, a fotograf i snimatelj FAR-a Stefan Pavić je naglasio da mu je čast što se njegovo ime našlo među učesnicima kolonije.

U skladu sa preporukama vezanim za epidemiološku situaciju u regionu, prošlogodišnja kolonija je prvi put organizovana onlajn, odnosno bez fizičkog prisustva umetnika. Iako umetnici nisu mogli lično da se upoznaju sa mestom održavanja i ambijentom, uspeli su da uz pomoć priča, fotografija i drugih materijala iz ovog kraja naprave dela u duhu kolonije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 123-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 124-1024x683.jpg

Svoje radove u galeriji izložili su Dragana Dinić, Miroslav Živković i Slobodan Radojković iz Niša, Kristina Panajotov, Zvonimir Jancić, Miloš Šarić i Branimir Karanović iz Beograda, Elizabeta Matorkić Bisenić iz Smederevske Palanke, Vesna Pavlović Pažđerski iz Opova, Rosen Tošev iz Sofije, Stefan Pavić i Ivo Tomov iz Dimitrovgada.

This image has an empty alt attribute; its file name is 125-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 126-1024x683.jpg

Do 17. septembra, u selu Poganovo i kanjonu Jerme, stvaraće umetnici Tamara Šćopić iz Bora, Selma Đulizarević Karanović, Zvonimir Jancić i Risto Antunović iz Beograda, Zoran Radosavljević iz Niša i Lana Đurov iz Dimitrovgrada, a koloniji se pridružio i profesor Branimir Karanović, koji je do sada već učestvovao u ovom značajnom kulturnom događaju.

Organizator kolonije “Poganovski manastir” je Centar za kulturu – Galerija “Metodi Meta Petrov”.

P. Videnov

Foto: Uroš Stoilkov / Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“