Jedno od najtoplijih leta – Far

0
23

Iako se posle toplog jula očekivalo da će u avgustu biti prijatnije vreme, na snazi će tokom ovog meseca biti žuti i narandžasti meteo-alarm.

Prema rečima Slobodana Sovilja, meteorologa RHMZ-a, izuzetno toplo vreme se nastavlja, što predstavlja rizik od izbijanja požara na Balkanu i istočnom Sredozemlju.

Sovilj ocenjuje da će ovo leto biti jedno od najtoplijih i kaže da je to posledica izuzetno izraženog toplotnog talasa koji je zahvatio centralno i istočno Sredozemlje u prethodnom periodu, gde su temperature u pojedinim delovima Grčke dostizale čak 47 stepeni.

Naglašava da je najtoplije leto bilo 2012. godine, a prema dosadašnjim meteorološkim parametrima još nisu dostignute vrednosti temperature od pre 11 godina.

Kako kaže, u narednom periodu padavine će biti samo lokalnog karaktera sa izolovanim pljuskovima.

Iz meteorološke stanice u Željuši, gde se beleže zvanični podaci za Dimitrovgrad, FAR-u je dostavljena informacija da su najtopliji dani ovog leta bili 30. jun i 1. avgust kada je izmerena temperatura od 37 stepeni. Takođe, od poslednje dekade juna do sada u nekoliko toplotnih talasa maksimalna temperatura se kretala od 34 do 36 stepeni.

Do kraja sedmice, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji će biti toplo sa maksimalnim temperaturama od 31 do 35 stepeni, a naredne sedmice uz manji pad temeperature biće nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Na Međunarodnom panelu o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija je nedavno upozoreno da čovekova aktivnost menja klimu na Zemlji na načine bez presedana, a neke od tih promena su neizbežne i nepopravljive. Naglašeno je da samo hitno i drastično smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u ovoj deceniji može da spreči loš klimatski scenario.

P. Videnov (izvor: RTS / IPCC / FAR)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“