Predsednik PSS: Lužnički kraj veoma atraktivan za planinarenje, ali nedovoljno iskorišćen

0
31

Da lužnička kotlina i okolina na jugoistoku Srbije imaju veliki potencijal za planinarske aktivnosti, ali da nisu dovoljno iskorišćeni, smatra predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić koji se tokom 3 dana popeo na 3 vrha u tom delu zemlje. Kanjon Jerme i okolinu naziva „srpskom Švajcarskom“ i objašnjava da bi akcenat mogao da se usmeri na zvonački kraj, za šta nudi i podršku PSS-a.

Vlašku planinu, Golemi stol i Šljivovički vis obišao je sa članovima Planinarskog društva Ruj 1706 iz Babušnice predsednik Saveza i iskusni planinar koji se na čelu PSS-a nalazi 3 godine, a u centru posete bili su skeniranje situacije na terenu, stanje infrastrukture, pešačkih i planinarskih staza i puteva, ali i razgovor sa lokalnim aktivistima, planinarima i predstavnicima Turističke organizacije.

Da je kraj koji je posetio veoma atraktivan, ali da su planine nedovoljno iskorišćene, stav je Planića, a osim uređenja i markiranja planinarskih staza, smatra da bi akcenat trebao da bude na ljudima.

planić

Predsednik PSS-a posetio Babušnicu i okolinu; foto: M. Lj.

Ovde se nalaze planine koje su nedovoljno iskorišćene u planinarskom smislu, poput Greben planine, Vlaške, Ruja, Talambasa i drugih. Opština Babušnica ima interes za unapređenje turističkog potencijala, time doprinose razvoju ruralnih predela. PSS može da ukaže da se treba uložiti u ljudske resurse, obeležiti planinarske puteve, da se uloži novac u markirante, stručnjake koji na standardizovan način obeležavaju staze – kaže Planić.

Nije dovoljno imati samo staze, već je potrebno osposobiti i vodiče i trenere koji rade sa članstvom i mlađom populacijom, ističe predsednik Planinarskog saveza Srbije.

Bitna je komunikacija i saradnja sa klubovima, obilazimo povremeno klubove, razmenjujemo ideje, stavove, informacije, kako bih iz prve ruke saznao sa kojim se problemima susreću – kaže Planić.

Ono što Planinarsko društvo Ruj 1706 razlikuje od drugih je to što su većina od preko 60 aktivnih članova mlađe osobe, a trenutno ima još 3 kandidata koji su se prijavili za obuku za planinarske vodiče.

Društvo svake godine organizuje međunarodni „Uspon na Ruj“ koji je postao i tradicionalna akcija, a pored posete planinarskim vrhovima širom Srbije i u inostranstvu, organizuju se i lokalne akcije, poput uspona na Stolski kamen, Talambas i bliže vrhove u susednim opštinama.

ruju

Uspon na Ruj – tradicija duža od 10 godina; foto: PK Ruj 1.706

Na teritoriji Babušnice, koja ionako ima problema sa smeštajnim kapacitetima, nema Planinarskog doma, a na mogućnost da se to promeni i na potrebu za tim, ukazuje predsednik PSS-a.

Za Klub bi bilo dobro da se neka stara škola ili karaula ustupi na korišćenje da se adaptira kroz projektno finansiranje u Planinarski dom. Imamo komunikacije sa svim ministarstvima, mislim da se može naći način da se državna imovina prenese na lokalnu samoupravu, a da se to da lokalnim klubovima na korišćenje. Postoje primeri dobre prakse. Mi nemamo novac da uložimo u to, ali možemo na druge načine da pomognemo – kaže Planić.

Planinarske akcije na Ruj i Stolski kamen su najposećenije na teritoriji Babušnice, a Planić smatra da bi akcenat trebao da se stavi na zvonački kraj koji naziva i „srpska Švajcarska“.

Svi smo svesni kakav je put prema Zvonačkoj Banji, znamo u kakvom stanju je i Banja trenutno, ali bi na taj kraj trebalo staviti akcenat. Asenovo kale, Ruj, Vlaška i Greben planina, kanjoni, pećine, manasttiri, to su takve prirodne vrednosti, po tim karakteristikama se ovaj kraj zove „srpska Švajcarska“. Kanjon Jerme je neiskorišćen dovoljno, ima mesta za mnogo aktivnosti – objašnjava predsednik PSS-a.

Neke od tih planina nalaze se i na teritoriji Dimitrovgrada koji nema planinarski klub, kao ni Bela Palanka, na čijoj teritoriji je vrh Šljivovički vis.

Kako kaže Planić, zvonački kraj ima potencijala da bude i penjački centar, poput onih u Hrvatskoj i Bugarskoj, a prostora ima i za planinarsko trčanje koje poslednjih godina doživljava ekspanziju u celoj Srbiji.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“