Izložba ikona u Babušnici nastalih tokom radionice

0
17

Sedmoro mladih Babušničana učestvovalo je na radionici ikonopisanja, a nakon što njihovi radovi budu izloženi u Galeriji Doma kulture, one će svoje mesto naći u crkvama u selima Strelac i Studena, čija obnova je u toku.

Radionica ikonopisanja se ove godine održala po 2. put, a sa polaznicima je radio akademski slikar Marko Ljubov. Radionica je, pored praktičnog rada i izrade ikona, imala i teorijski deo, gde su učesnici imali priliku da se upoznaju sa teorijskim delom ikonopisa, kao i sa temama i motivima koji se obrađuju u crkvenom slikarstvu.

Nakon teorijskog dela, krenuli smo sa proučavanjem tradicionalne tehnike slikanja jajčanom temperom. Učesnici radionice su tokom tromesečnog rada naučili metod podslikavanja, slikanje odore, slikanje inkarnata (slikanje lica i kože), lepljenje pozlate kao i lakiranje radi finalne zaštite ikone – kaže Ljubov.

Na radionici je učestvovalo sedmoro učesnica i učesnika, a one su se odvijale jednom do dva puta nedeljno po 4 sata. Nakon završete obuke, njihov mentor kaže da su oni osposobljeni da samostalno u budućnosti izrađuju ikone.

ikone

Ikone će biti poklonjene crkvama u obnovi; foto: M. Lj.

Iako je za većinu ovo bio prvi susret sa slikarskom tehnikom ikonografije, oni će u budućnosti moći samostalno da primenjuju ovu tehniku. Zavidan kvalitet i ujednačenost kvaliteta radova, visoka motivacija učesnica i učesnika, pozitivna i prijatna atmosfera, međusobno uvažavanje su najbolji pokazatelj uspešnosti radionice. Ja se nadam da će ova radionica učesnicima i učesnicama biti podstrek za dalje razvijanje umetničkih i slikarskih interesovanja – kaže slikar.

Marija Ćirić, zastupnica Uduženja građana Vega iz Babušnice koje je organizovalo radionicu kaže da su i pored svih ograničenja koje su imali, uspeli da organizu radionice.

Cilj projekta je da se kroz edukaciju mladih za stari zanat ikonopis podstakne njihovo učešće u oblasti umetničkog stvaralaštva, kao i učešće mladih u ostvarivanju akcija šire društvene zajednice. Pored toga ikonopisanjem čovek neguje svoju duhovnost koja je osnov hrišćanske umetnosti, ali i ličnosti i čovekovog odnosa prema svetu – kaže Ćirićeva.

Ikone nastale u toku radionice biće izložene kao postavka u Galeriji Doma kulture u ponedeljak, 26. jula, a nakon izložbe one će naći svoje mesto u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Strelcu i Crkvi Sv. Nikole u Studeni, čija obnova je u toku.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“