Tehnička voda u Beloj Palanci puna blata, nadležni ćute

0
44

Iako voda iz gradskog vodovoda u Beloj Palanci i dalje nije za piće i ocenjena je kao tehnička, Belopalančani kažu da je tolko mutna da ne može ni tako da se koristi. Od 21. jula, cisterna sa pijaćom vodom kruži ulicama varoši, a direktor komunalnog preduzeća Komnis Miloš Pavlović i dalje, kako kaže, ne može da odgovara na pitanja novinara. Zbog zamućenja vode zatvoren je i otvoren bazen.

Pored oštećenja seoskih i lokalnih puteva nakon obilnih padavina za vikend i u ponedeljak, glavni problem Belopalančana je onaj sa pijaćom vodom. Rešenjem sanitarnog inspektora voda se jedino može koristiti kao tehnička, kako je rečeno – za čišćenje i pranje, ali kako javljaju čitaoci Južnih vesti, a sudeći i prema fotografijama i snimcima, ona je toliko prljava da ne može ni na koji način da se koristi.

Evo vam tehnička voda u Beloj Palanci kako izgleda – pišu čitaoci Južnih vesti, ilustrujući situaciju fotografijama vode koja teče iz česme.

Zanima me ime inspektora koji je ovakvu vodu procenio kao tehničku. Voda je toliko mutna da nije ni za kupanje. Ne znam kako će se očistiti vodovodna mreža posle ovog zamućenja – komentarišu Belopalančani.

Kako je došlo do tolikog zamućenja izvorišta “Vrelo“ iz koga se Belopalančani snabdevaju vodom i kada će voda moći da se koristi kao tehnička, a kada za piće, pitanja su na koja i dalje ne daje odgovor direktor Komnisa Miloš Pavlović.

I ovog puta, umesto odgovora na važna pitanja, građani su opet dobili ćutanje nadležnih.

voda

Za šta može da se koristi ovakva voda?; foto: čitalac

Ne mogu da Vam odgovaram na pitanja – odgovor je Pavlovića.

Iako je najavio da će se sa potrebnim informacijama javiti novinaru Južnih vesti, te informacije su izostale i od predsednika Opštine Gorana Miljkovića.

Ipak, za TV servis Ustanove kulture Remezijana je objasnio da je problem sa zamućenjem vode nastao u selima Vodni Do i Telovac, odakle se belopalanačko „Vrelo“ puni.

Samo jedna cisterna sa pijaćom vodom od juče, 21. jula, kruži ulicama Bele Palanke, kreće se na 15 punktova gde se zadržava po oko 30 minuta. U Opštini najavljuju da će ona na ulicama biti i narednih dana, a obećavaju i podelu flaširane vode.


Zatvoren i bazen

Zbog zamućenja vode, otvoreni bazen neće raditi do daljeg, kažu u Ustanovi za sport Banjica koja gazduje bazenom.

Preporuka Zavoda za javno zdravlje je da se do stabilizacije vrednosti mutnoće vode iz izvorišta „Vrelo“ otvoreni bazen ne koristi za kupanje i rekreaciju – saopštavaju iz Ustanove.

Objašnjavaju da je voda koja je uzorkovana 21. jula imala 2,2 jedinice mutnoće, da se očekuje povećanje mutnoće, pa postoji i rizik po zdravlje kupača.

Podsetimo, tokom vikenda na teritoriji Bele Palanke palo je oko 126 litara po metru kvadratnom, a u toj opštini proglašena je vanredna situacija zbog poplava.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“