Izložba skulptura “Naši preci” Miloša Šarića u Dimitrovgradu

0
16

Izložba skulptura “Naši preci” iz serije “Svi moji preci” mladog akademskog vajara Miloša Šarića otvorena je u dimitrovgradskoj galeriji “Metodi Meta Petrov”.

Pored v.d. upravnika galerije Saše Kostova i istoričarke umetnosti Jelene Pavličič, ljubiteljima likovne umetnosti obratio se i sam autor izložbe, naglasivši da je ovo njegova treća postavka iz serije “Svi moji preci” nakon Beograda i Pančeva.

Galerijska publika imaće priliku da narednih dana pogleda radove prijemčive običnom posmatraču, koji se, kako je na otvaranju rekla Jelena Pavličić, bave temom svih nas, odnosno preispitivanjem savremenog čoveka naspram onog koji su vodili naši preci.

Skulpture su nastale spajanjem gotovih metalnih predmeta, motika, koje služe kao osnovni element za građenje konačnog dela.

Miloš Šarić je rođen 1991. godine. Osnovne akademske studije vajarstva završio je na Fakultetu umetnosti u Prištini – Zvečanu. a master akademske studije Primenjenog vajarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu je i doktorirao, na studijskom programu Primenjene umetnosti i dizajn, umetnička oblast vajarstvo. Predstavljanjem svog umetničkog stvaralaštva u Dimitrovgradu Šariću je ovo deveta samostalna izložba, a svoja dela je izlagao i u Beogradu, Vlasotincu, Varvarinu, Kraljevu, Kosovskoj Mitrovici, Nišu i Pančevu. Učesnik je i na više od stotinu kolektivnih i međunarodnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u nekoliko likovnih kolonija. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a.

Dobitnik je treće nagrade žirija i publike na konkursu za skulpturu “Beogradski čitač” 2015. godine, Plakete 52. Majske izložbe ULUPUDS-a “Umetnički prevrat” 2020. i nagrade ULUS-ove Prolećne izložbe “Nevidljivi portret 2021. godine u Beogradu.

Radovi Miloša Šarića krase javne i privatne kolekcije, a njegova skulptura “Čitač” se od 2016. godine nalazi u Parku skulptura “Lake Concord Park” u Orlandu na Floridi (SAD). Od 2021. godine Šarić je u statusu je samostalnog umetnika. Živi u Beogradu, a njegova supruga je poreklom iz Dimitrovgrada.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“