Počinje prva faza projekta “Oživljavanje srpske srednjevekovne Tvrđave “Kale”

0
37

U okviru projekta “Oživljavanje srpske srednjovekovne Tvrđave “Kale”, kojim je grad Pirot konkurisao kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, počinje nova faza uređenja pirotske Tvrđave. Ministarstvo je odobrilo projekat i podržalo finansijski sa 5 miliona dinara. Grad Pirot je izvojio još 5 miliona i 100 hiljada dinara za radove u prvoj fazi. Zbog epidemiološke situacije tri javne nabavke bile su bezuspešne, u četvrtoj je izabran najpovoljniji izvođač radova. Radovi, koji će početi u ponedeljak, 26. jula, izvodiće firma Nešković planing doo iz Velike Plane. 

Kako je izjavio Pirotskim vestima, Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Pirota juče je održan sasatanak sa koordinatorom projekta, nadzornim organom i izvođačem radova. Prema uslovima iz javne nabavke počeo je da teče rok za završetak radova od 45 kalendarskih dana.

“Prva faza radova podrazumeva radove na elektro i telekomunikacionim instalacijama u dve od pet kula Tvrđave, u Crkvici i Istočnoj kuli. Takođe izvodiće se radovi na gromobranskoj zaštiti objekta. Što se tiče samih radova radiće se elektroenergetska instalacija, odnosno razvod svih vodova kroz objekat i u svim kulama. U Crkvici i Istočnoj kuli predviđeni su radovi i na izradi stolarije, rasvete, i nabavci multimedijalnih sadržaja koji će prikazivati tematske postavke, odnosno stalne postavke za ove dve kule” rekao je, pored ostalog, Ranđelović.Vest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“