Munje obojile nebo nad Dimitrovgradom, palo 96 litara kiše, na snazi narandžasti meteoalarm

0
19

Pljuskovi sa grmljavinama jakog intenziteta zahvatili su sinoć i tokom noći Dimitrovgrad i okolinu. To je prouzrokovalo prekide u snabdevaju strujom, a u selu Željuša iznad autoputa prekid fiksne telefonije i interneta, koji je otklonjen u prepodnevnim satima. U pojedinim domaćinstvima došlo je do kvarova na električnim aparatima i uređajima, kao i na kompjuterskoj opremi.

Prema podacima iz meteorološke stanice u Željuši, palo je čak 96 litara kiše nakog dužeg sušnog perioda, a juče maksimalna temperatura iznosila je 36 stepeni. Na području stanice nije bilo grada, ali u pojedinim rejonima opštine, prema rečima gledalaca FAR-a, bilo je ponegde slabijeg grada.

Delove Srbije juče je pogodilo snažno nevreme, a grad veličine oraha padao je u Nišu i u Smederevu, a jaka kiša u Kruševcu, Ćupriji i okolini Pirota.

Bilo je grada i u pojedinim pirotskim selima, koji je naneo štete poljoprivrednim kulturama, kao i kvarove na elektro mreži.

This image has an empty alt attribute; its file name is 208-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 209-1024x683.jpg

Pojava učestalih grmljavina nije neuobičajena pojava u letnjem periodu, ali mnogi građani Dimitrovgrada ne pamte u skorije vreme grmljavine ovakvog intenziteta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 211-1024x683.jpg

Pored toga, spektakularne munje obojile su sinoć nebo nad Dimitrovgradom, te je snimatelj FAR-a zabeležio ovo vidljivo pražnjenje atmosferskog elektriciteta. Najčešće udara iz olujnih oblaka kumulonimbusa, kažu meteorolozi i napominju da se tokom oluje munja može pojaviti u oblaku, između oblaka, između oblaka i vazduha. ali i između oblaka i tla.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će u Srbiji od petka do ponedeljka biti promenljivo oblačno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine. Ponegde se očekuju nepogode sa jakim pljuskom, velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom. Na području cele Srbije na snazi je narandžasti meteoalarm, koji označava opasno vreme, objavljeno je na sajtu RHMZ-a uz informaciju da maksimalne temperature do ponedeljka u svim delovima zemlje uglavnom neće prelaziti 30 stepeni.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“