Festival “Bistre reke” prvi put na Staroj planini

0
21

Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma “Bistre reke” biće održan prvi put, od 22. do 25. jula, u napuštenom bioskopu u selu Temska. Festival je zamišljen kao mesto susreta mladih stvaralaca i profesionalaca u oblasti filmske dokumentaristike, u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, a uz takmičarske selekcije obuhvata i revije filmova, radionice, tribine i izložbe.

Festival “Bistre reke” neguje i promoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog i međunarodnog studentskog dokumentarnog filma i podržava razvoj mladih talenata. Prema najavi organizatora, okupiće studente filmskih akademija i dokumentariste iz celog sveta. Program festivala “Bistre reke” obuhvata glavni takmičarski program, namenjen studentima, i takmičarski program namenjen profesionalnim filmskim stvaraocima.

Festival će otvoriti film Sonje Đekić “Speleonaut: Pod kamenim nebom” (2018) o nesvakidašnjem podvigu, 34-godišnjeg istraživača, Milutina Veljkovića koji u vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine kreće na jugoistok Srbije, u nameri da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Film Sonje Đekić, proglašen je najboljim dugometražnim dokumentarcem 67. Martovskog festivala u Beogradu.

Otvarajući Festival “Bistre reke” filmom “Speleounaut: Pod kamenim nebom”, i podsećanjem na tog neobičnog naučnika i njegov podvig, organizatori žele da podstaknu i ohrabre mlade stvaraoce da tragaju u kosmosima svojih kreativnih dubina i svojim novim filmskim pričama i kreacijom stvaraju neke bolje svetove za generacije koje dolaze.

Projekcije filmova, odabranih za Festival “Bistre reke”, biće svakog dana od 19 i 21 sat u napuštenom bioskopu u Temskoj, koji će zaživeti zahvaljujući ekipi FDU na čelu sa, profesorkom, Narcisom Darijević.

foto Snežana LazićVest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“