Tkačka kolonija i pirotski ćilim sve više pobuđuju pažnju strane javnost

0
18

U okviru VI Tkačke kolonije, koju organizuje grad Pirot u saradnji sa Etno mrežom i Zanatskom zadrugom za proizvodnju pirotskog ćilima i suvenira “Damsko srce”, predstavnice Međunarodnog kluba žena, Kluba stranaca u Beogradu i pojedini mediji iz naše zemlje obišli su Muzej Ponišavlja u Pirotu i Tehničku školu gde su iskusne tkalje praktično pokazale gostima izradu ćilima. Tkačku koloniju koja se održava na Planinarskom domu u Dojkincima sutra će obići ambasadori pojedinih zemalja i gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, sa svojim saradnicima.

Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže, kaže je osnovni zadatak očuvanje pirotskog ćilima i pomoć da se tkanje pirotskog ćilima omasovi i prenese na što veći broj žena koje bi se aktivno bavile izradom ćilima, ali i da se zainteresuju i mladi u procesu njegove revitalizacije.

“Mi u Koloniju svake godine dovedemo, okupimo desetak do petnaest vrsnih tkalja iz svih krajeva Srbije koje dođu da tkaju šare sa vašeg ćilima, da to nauče, da razumeju njegovu simboliku i da ta znanja prenose dalje. Ono što nam je takođe važno je da tu okupimo i diplomate, naše zvaničnike, nacionalne medije, da se o tome priča da bismo svi zajedno razumeli da se naše nematerijalno nasleđe sačuva i da postane stub i lokalnog razvoja i kulturnog turizma i to je ono što pokušavamo da uradimo i pošaljemo kao poruku odavde iz Pirota”- rekla je Jovanovićeva.

Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota, zahvalila je na velikoj podršci koju Naled i Etno mreža pružaju u organizaciji i održavanju Tkačke kolonije. Ono što je novina ove Kolonije jeste da je u Tehničkoj školi organizovana radionica iskusnih tkalja koje praktično pokazuju izradu ćilima, a priređena je i mala izložba ćilima. Jedan od važnijih ciljeva jeste i ekonomsko osnaživanje žena kroz izradu ćilima rekla je, pored ostalog, Milica Golubović.

Slavica Jovanović iz Pirota još kao mala počela je da tka, a to je naučila od svoje majke. Ona smatra da je jako važno što su tu starije tkalje koje mogu da prenesu svoje znanje mlađim tkaljama.

 Vest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“