Počela žetva u Pirotskom okrugu i dimitrovgradskoj opštini

0
15

U Pirotskom okrugu i na teritoriji opštine Dimitrovgrad startovala je ovogodišnja žetvena kampanja. Žetveni radovi su tek na početku i trenutno se obavljaju u rejonu Ponišavlja.

“Prema prvim informacijama sa terena, prinosi pšenice i ječma su oko 4 tone po hektaru, što spada u višegodišnje proseke, a kvalitet zrna je za sada zadovoljavajući”, kaže specijalno za FAR Olivera Gavrilović, stručni saradnik Poljopriredno savetodavne i stručne službe Pirot.

Dodaje da će žetva, u zavisnosti od vremenskih uslova, biti obavljena do kraja jula i da je strnim žitima u okrugu ukupno zasejano oko 10 hiljada hektara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 185-1024x683.jpg

Poljoprivredni proizvođač iz Željuše Tihomir Ivanov kaže za FAR da je prosečan prinos pšenice na parcelama pored Nišave od 3,5 do 4 tone po hektaru, da ima njiva sa boljim rodom u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera, ali i parcela sa prinosima ispod 3 tone.

Kao i prošle godine kombajneri za obavljene žetvene poslove naplaćuju 13 hiljada dinara po hektaru bez vezivanja slame.

This image has an empty alt attribute; its file name is 186-1024x683.jpg

Olivera Gavrilović ističe da kukuruz teško podnosi sušni period i da će, ako narednih dana ne padne kiša, prinosi biti drastično smanjeni. Napominje da su padavine za pojedine parcele zasejane ovom ratarskom kulturom već zakasnile.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“