Radovi na arheološkom nalazištu u centru Bele Palanke bez dozvole Zavoda

0
31

Da će na prostoru zaštićenog nalazišta Remizijana izniknuti privatni objekat koji se, kako Južne vesti saznaju, gradi bez dozvole nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika, javljaju čitaoci koji su zabrinuti da će do ponedeljka, kada nadležne službe rade i mogu da reaguju, šteta već biti naneta.

Preko puta belopalanačke policije krenuli su radovi na prostoru Antičkog utvrđenja, ali umesto spomenika kulture u toku su drugi građevinski radovi.

Građani koji su se javili Južnim vestima strahuju da će radovima napraviti velika štetu, a kako je vikend neradan za nadležne institucije, nisu dobili nikakav odgovor pa nema ni reakcija da se spreče radovi.

To je arheološko nalazište, upisano u registar arheoloških nalazišta, zaštićen prostor Remezijane. Sveti Nikita Remizijansi je odatle, gde je sada Bela Palanka i gde se decenijama radi na uništavanju nasleđa. To je antički utvrđeni grad iz 3, 4. i 5. veka gde se sada na privatnoj parceli nešto gradi. Zaštićeno je, u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika Niš. U procesu izgradnje dužni su da pribave dozvolu nadležnog Zavoda- kaže čitalac.temelj radovi

Nadlženi nerade vikendom; foto: I.G.
Južne Vesti saznaju da te dozvole nema, ali vikend je neradni dan za Ustanove zaštite, pa odgovor očekujemo u ponedeljak.

Šta se tačno gradi i da li je izdata građevinska dozvola na osnovu mišlljenja Zavoda i da li su stručnjaci obišli lokaciju pre izdavanja dozvole, pitanja su na koja odgovor nisu dali u Opštinskoj upravi Bele Palanke jer, kako kaže portparolka Ivana Stanković, ne zna ništa o tome.

Portparolka: Upravo ulazim u avion i ne znam ništa o tome.

Novinar: Ko je nadležan u Vašoj opštini? Dajte, molim Vas, kontakt iz uprave, inspekcije?

Portparolka: Ne znam, stvarno. Nemam ni brojeve.

Inače, Remizijana je zaštićena odlukom Skupštine opštine Bela Palanke iz osamdesetih godina prošlog veka, a na nekoliko lokacija arheolozi godinama vrše iskopavanja i nalaze različita otkrića.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“