Rođenje Svetog Jovana Preteče – Ivanjdan

0
10

Pravoslavna crkva i vernici koji se pridržavaju Julijanskog kalendara 7. jula obeležavaju Rođenje Svetog Jovana Preteče, veliki praznik u narodu poznatiji kao Ivanjdan. Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje crkva.

Nijedan svetitelj nema toliko puta spomen u godini – obeležava se rođenje, usekovanje, sabor, tri obretenja Svetog Jovana čije se ime vezuje za krštenje Isusa Hrista na reci Jordanu i događaje koji su tog dana označili početak novog zaveta i propovedi hrišćanske vere.

Ivanjdan uvek pada u vreme Petropavlovskog posta, pa se ovog dana ne mrsi.

Praznik se naziva i Biljober, jer se veruje da su bilje i trave danas posebno lekovite. Zove se još i Igritelj uz verovanje da sunce ovoga jutra igra na nebu.

Među običajima za Ivanjdan posebno mesto ima branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća, praćeno pesmom devojaka, dok su se u predvečerje toga dana u mnogim slovenskim krajevima po brdima palile ivanjske vatre oko kojih se igralo i pevalo.

U narodu je ostao takođe običaj da se tri dana pre i tri dana posle praznika ne ulazi u vinograd zato što tada vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan.

U Srbiji ovog sveca posebno poštuju kao zaštitnika kumstva i pobratimstva.

U selu Trnski Odorovci u opštini Dimitrovgrad Ivanjdan se proslavlja kao seoska slava, a u porti hrama Svetog Jovana Krstitelja po tradiciji se okupljaju vernici, sadašnji i nekadašnji žitelji ovog sela i okoline.

Pripremio: Petar Videnov

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“