Građani 11 mesta sa juga moći će da u julu i avgustu konkurišu za subvencije za mere energetske efikasnosti

0
43

Priliku da na kućama i stambenim zgradama zamene stolariju, kotlove za grejanje, dotrajale i stare instalacije, postave novu termičku izolaciju, imaće žitelji Niša, Leskovca, Vranja, Pirota, Dimitrovgrada, Babušnice, Medveđe, Kuršumlije, Bojnika, Vlasotinca i Bujanovca. Prvi korak je da lokalne samouprave raspišu konkurs za kompanije, a tokom jula i avgusta će biti raspisani i konkursi za građane koji žele da dobiju novac za radove.

Ugovore o subvencionisanju sa predstavnicima 67 lokalnih samouprava je u Kraljevu potpisala juče ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, a među njima se našlo 11 gradova i opština sa juga.

Kako je saopšteno, prvi ugovori sa građanima očekuju se u avgustu, a početak radova od septembra. Lokalne samouprave imaju rok da do 10. jula raspišu poziv za kompanije koje će morati da ispune uslove u pogledu cene, kvaliteta i rokova raspisuju, a nakon toga sledi prijavljivanje građana.

Prvi javni poziv ide prema kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Rok za poziv kompanijama koje raspisuju lokalne samouprave je 10. jul. Sledeći korak je poziv građankama i građanima koji su zainteresovani za ovaj projekat. Sve mora biti javno, dostupno i svi rokovi moraju biti poštovani – naglasila je Mihajlovićeva.

Kako je najavljeno, do kraja godine građani mogu da očekuju još jedan javni poziv.

Najviše novca od gradova na jugu na konkursu Ministarstva dobio je Niš – 9 miliona, a sam Grad će dodati 10 miliona za ove namene, dok je Leskovac dobio 6,5 miliona, a iz gradskog budžeta će izdvojiti 7 miliona.

Pirot je dobio na konkursu 5 miliona dinara i isto toliko daje, za Dimitrovgrad je opredeljeno 2,6 miliona, u Babušnicu i Kuršumliju ide po 2 miliona dinara. Vranje i Medveđa dobili su po 2,5 miliona, Vlasotince 3 miliona, Bujanovac 1 milion dinara.

Da podsetimo, program subvencionisanja mera energetske efikasnosti podrazumeva da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto subvencije za svaku pojedinačnu investiciju, a građani ostatak. U okviru mera povećanja energetske efikasnosti u toku je i konkurs za zamenu starih ložišta koji traje do 30. juna.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“