Počelo polaganje male mature – Far

0
20

Danas i u naredna dva dana osmaci u Srbiji polažu malu maturu, koja je počela testom iz srpskog jezika i književnosti, tj. maternjeg jezika.

Ekipa FAR-a zabeležila je atmosferu sa polaganja testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika u Osnovnoj školi “Hristo Botev” u Dimitrovradu, gde završni ispit polaže 57 svršenih osmaka.

Direktorka škole Milena Stavrov kaže za FAR da je polaganje testa proteklo u najboljem redu uz poštovanje svih epidemioloških mera i u skladu sa preporukom Ministarstva prosvete.

U Osnovnoj školi “Georgi Dimitrov” u Bosilegradu završni ispit polaže 51 učenik.

Polaganje male mature se nastavlja u četvrtak kada će biti test iz matematike, a u petak kombinovani test.

Ove godine završni ispit u Srbiji polaže 68.280 budućih srednjoškolaca.

U nedelju, 27. juna učenici će moći da vide preliminarne rezultate na sajtu Moja srednja škola i istog dana moći će da podnesu elektronsku žalbu, prigovor prvostepenoj komisiji na određeni zadatak. Nakon toga 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a 2. jula će biti objavljeni konačni rezultati. Popunjavanje i predaja liste želja obaviće se 3. i 4. jula.

Već tradicionalno, većina svršenih osmaka opredeljuje se da školovanje nastavi u nekoj od gimnazija, mada je u poslednje vreme povećano interesovanje za srednje stručne škole, kažu u Ministarstvu prosvete.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“