Piramida na Šar planini – Ljuboten

0
72

Jedan od najvećih planinskih masiva na Balkanskom poluostrvu je Šar planina, čija je dužina, u pravcu sever-jug, zavidnih 80 kilometara. Skoro svaki vrh na Šar planini viši je od 2000 metara nadmorske visine, te se oni ne mogu ni pobrojati. Zavidan je na ovom masivu i udeo vrhova viših od 2000 metara. Nekako, na Šar planini dva vrha se posebno ističu, i najpoznatiji su, simbolizuju čitav masiv. Titov vrh je sa 2747 metara nadmorske visine najviši vrh Šar planine i drugi po visini vrh u Severnoj Makedoniji, samo sedam metara niži od Golemog Koraba.

Drugi vrh koji je simbol Šar planine je Ljuboten, visok 2498 metara. Ljuboten je i maltene najsevernija tačka Šar planine, nalazi se severoistočno od Tetova, ako se posmatra iz Severne Makedonije, i južno od Uroševca, ako se posmatra sa kosovke strane. Zapravo, Ljuboten se uočava iz mnogih gradova, sa mnogih planina. Ovo stoga što je vrh Ljuboten u obliku pravilne piramide, poput Rtnja, ali je i mnogo viši, a osnova piramide je znatno veća. Ljuboten se može videti iz Skoplja, iz Tetova. Od Ljubotena je Priština udaljena vazdušnom linijom samo 30-tak kilometara, te se iz centra Prištine, lagano šetajući, pogled očas usmeri ka ogromnom Ljubotenu. Kosovski gradovi i varošice Uroeševac, Gnjilane, Kačanik i Štrpce, još su i bliže Ljubotenu. Zapadno od Ljubotena je i poznati zimski centar Brezovica. Ljuboten se vidi sa svih planina na jugu Srbije. Kada je vreme lepo, Ljuboten se može videti čak i iz okoline Niša.

Piramida Ljubotena snažno privlači planinare i ljubitelje prirode. Sa makedonske strane, uspon se izvodi iz Starog sela, iznad Tetova. Sa kosovske strane, uspon je duži i teži, vodi preko Brezovice.

Planinarsko društvo “Preslap” nastavilo je svoj serijal visokogorskih akcija, i 20. juna uspešno je izvelo uspon na Ljuboten, trasom iz Starog sela. Zbog obeležavanja Zadušnica u subotu, ova akcija izvedena je kao jednodnevna, a svakako bi zbog napora i zbog potpunog uživanja u šarenilu Šar planine, bilo pogodnije da se ovakve akcije izvode u dva dana, sa obilaskom i dodatnih sadržaja i sa noćenjem u planinarskom domu ili vili podno Ljubotena, na 1600 metara nadmorske visine.

Sa Planinarskim društvom “Preslap”, ka Ljubotenu uputio se 21 učesnik, iz Niša, Prokuplja, Jagodine i Vranja. Akcija je izvedena po lepom vremenu, a ovaj uspon spada u osrednje zahtevne. U prvom delu, trasa je vodila od sela na visini od 900 metara, do planinarskog doma na 1600 metara nadmorske visine, i ova deonica savladana je za oko tri sata laganog hoda.

Pravi izazov, ali i mnogo prirodne lepote, učesnici akcije, visokogorci, doživeli su od planinarksog doma, do samog Ljubotena. Neprestano je vrh, kao glavni cilj, bio na vidiku, i video se moćni greben koji je vodio do njega.

S druge strane, masiv Šar planine kao da nije imao kraja. Jedan za drugim, izranjali su vrhovi, negde je još bilo i snega usred prostranih pašnjaka, i to je stvaralo snažne kontraste i šarenilo Šar planine. Panoramski, gotovo da se videlo i Skoplje, a Tetovo se videlo kao na dlanu. Prostrana Pološka kotlina, u gornjem toku reke Vardar, delovala je kao predvorje ogromne Šar planine.

Od planinarskog doma, deonice su postale znatno strmije, vodile su vijugavim uzanim stazama, preko sitnog kamenja i sipara. Izlaskom na glavni greben, na visinu od oko 2200 metara, ukazao se i pravac završnog uspona, sa divovskom piramidom Ljubotena na kraju tog puta.

Posle šest i po sati planinarenja, računajući od polaska iz Starog sela, 19-oro planinarki i planinara doseglo je vrh Ljuboten. Dve planinarke odustale su kod planinarkog doma. Na vrhu nije bilo uopšte hladno, a smenjivali su se periodi magle i oblaka, sa periodom vedrog vremena i jasnih vidika.

Ljuboten, atraktivan planinarski vrh, i ovog dana privukao je mnogo planinara iz svih krajeva Severne Makedonije. Na vrh su, sa kosovske strane, izašla i dvojica planinara iz Sjedinjenih Država. Dug boravak na vrhu protekao je u lepom druženju i veseloj atmosferi. Umor od uspona i neprospavane noći u putu, odagnan je pesmom, igrom i osmehom!

Silazak sa Ljubotena izveden je istom trasom, te je na kraju dana, kada je podvučena crta, ostvaren izuzetan sportski poduhvat: od Starog sela, do Ljubotena, savladano je je čak 1600 metara visinske razlike, u silasku isto toliko. Prevaljeno je blizu 25 kilometara u oba pravca. Zadovoljstvo ogromno, sreća beskonačna. Naredni put, kada družina provede čitav vikend na Šar planinu, sve će biti čak i impresivnije.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Vest preuzeta sa portala „Far“