U Srbiji novih 1.046 slučajeva koronavirusa i 17 preminulih

4

U Srbiji je zaraženo još 1.046 osoba, preminulo je 17 lica, a urađeno je 12.405 testova. Kako navodi sajt covid19, na bolničkom lečenju su 3.492 pacijenta, od kojih su 104 na respiratoru.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je na današnji dan u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo Covid-19 kod 70 korisnika i 116 zaposlenih.

Svi građani Srbije od danas mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na kovid 19.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da broj novoobolelih od koronavirusa značajno opada i da će iz kovid sistema izaći KBC „Zvezdara“, KBC „Dr Dragiša Mišović“ i Opšta bolnica u Mladenovcu. Stevanović je kazao da sve to govori da se situacija prilično smiruje, ali je upozorio da i pored toga ne može da se kaže da je priča završena.

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je građane, naročito mlađe, da se vakcinišu protiv koronavirusa i da time pokažu da su društveno odgovorni.

U Srbiju je stigla nova isporuka vakcine „Astra-Zeneka“ protiv kovida 19, od 120.000 doza, u okviru Kovaks mehanizma. Novi kontingent vakcina na aerodoromu su dočekali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša i direktorka Unicefa u Srbiji Dajana Kostadinova, prenele su agencije.

Američki nedeljnik “Njuzvik” u svojoj analizi uticaja pandemije koronavirusa na Evropsku uniju i međunarodni poredak navodi Srbiju kao primer države koja je, za razliku od zemalja Evropske unije, pravovremeno reagovala, uspela da obezbedi dovoljne količine vakcina i pokazala solidarnost prema državama regiona.

S. Aleksić (izvor: RTS / N1 / Beta / covid19.rs / FoNet / Pink / Njuzvik)

Foto: Slobodan Aleksić

Vest preuzeta sa portala „Far“