Nerazvijenim opštinama na jugu novac za nove i stare projekte

8

Skoro 320 miliona dinara podeliće opštine širom Srbije koje spadaju u 4. kategoriju po stepenu razvijenosti, a među njima se nalazi i 20 opština na jugu zemlje koje će dobiti novac za realizaciju 38 infrastrukturnih i projekata za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Na konkurs Kabineta ministra zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština „Program podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu“, javilo se 44 lokalnih samouprava čiji je stepen razvijenosti ispod 60%.

Lokalne samouprave dobile su novac za izradu projektne dokumentacije, kao i deo novca za realizaciju već osmišljenih projekata.

Program je osmišljen kako bi se omogućio brži razvoj nerazvijenih opština, a samim tim i ubrzao ekonomski rast Srbije. Sredstva su usmerena za realizaciju projekata u okviru „Programa 1“ koji se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije i „Programa 2“ koji podrazumeva unapređenje infrastrukturnih kapaciteta. Za „Program 1“ odobrena su sredstva u iznosu od blizu 70 miliona dok su za „Program 2“ odobrena sredstva u iznosu od skoro 250 miliona dinara, odnosno ukupna cifra od skoro 320 miliona dinara – saopštavaju iz Ministarstva.toncev

Novac raspodeljen; foto: Vanja Keser/arhiva
Ministar zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev rekao je očekuje da lokalne samouprave krenu u rešavanje problema, za šta im je novac i dodeljen.

Veliki je uspeh što su učestvovale sve opštine iz 4. kategorije, odnosno 44 lokalnih samouprava, što je zaista retkost. Sada će jedinice lokalne samouprave biti u mogućnosti da se posvete rešavanju problema koji su navedeni kao najznačajniji, a samim tim i da se polako, ali konkretno, krene sa unapređenjem stanja u nerazvijenim opštinama. Želim da se zahvalim svim opštinama što su pokazale želju da zajedno utičemo na što brži i bolji oporavak nerazvijenih delova naše zemlje – rekao je Tončev.

Kompletan spisak lokalnih samouprava, projekata i koliko novca je za njih opredeljeno pogledajte u antrfileu.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“