Blagi porast zaraženih u Srbiji, SAD odobrile „Fajzer-Biontek“ i za stariju decu, Krizni štab u petak

4

U Srbiji je koronavirusom zaraženo 1.125 osoba, a od kovida je preminulo 18. U danu za nama naprevljeno je nešto preko 13.000 testova, dok se na bolničkom lečenju trenutno nalazi 3.701 pacijent, a na respiratorima 115, navedeno je na sajtu covid19.rs. To je blagi porast u odnosu na jučerašnji dan, dok se vakcinacija bez zakazivanja i dalje nastavlja.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da je vreme da se Beograd vrati normalnom životu. On je rekao da je revakcinisano 500.967 punoletnih građana u Beogradu, što iznosi 36 odsto punoletnog stanovništva.

Vesić je gostujući na televiziji „Hepi“ naveo da će se poštovati sve mere koje budu donete, navodi Beta.

Govoreći za istu televiziju virusolog Milanko Šekler kazao je da je istraživanje u Nemačkoj pokazalo da 78 odsto ljudi koji su preležali kovid-19 ima oštećenje srčanog mišića, a da je čak 30 odsto oštećenja koja zahtevaju terapiju.

Šekler je konstatovao da je na osnovu toga „jasno da je jedan od organa koji trpe od korone i srčani mišić“, povodom najnovijih navoda da „korona nije respiratorna nego kardiovaskularna bolest“.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu vakcine Fajzer-Biontek za decu od 12 do 15 godina.

FDA je objavila da je odlukom o spuštanju starosne granice u program vakcinacije uključila milione dece. Fajzer-Biontek je prva vakcina protiv koronavirusa koja je u SAD odobrena za hitno korišćenje za tu starosnu grupu, što se smatra važnim korakom prema bezbednom povratku dece u škole, prenela je Hina izveštaje američkih medija.

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za petak u 15 i 30 i na njoj bi trebalo da se raspravlja o eventualnom daljem popuštanju epidemioloških mera, rečeno je za Nova.rs u Vladi Srbije.

Nova sednica mogla bi da donese novo popuštanje, budući da je o tome nešto govorio i profesor Branislav Tiodorović, na sednici Kriznog štaba prošle nedelje, navodi N1.

S. Aleksić (izvor: N1 / Hina / Beta / covid19.rs / Hepi / Nova.rs / Vlada Srbije)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“