Speleolozi kreću u istraživanje pećina i jama u belopalanačkom kraju

3

Istraživanjem, izradom planova, mapiranjem terena i prikupljanjem podataka, speleozi iz Vladičinog Hana krenuće sa istraživanjem pećina, jama, propasti, ponora i napuštenih rudarskih okna na teritoriji Bele Palanke, a kako bi bili efikasniji, traže i pomoć lokalnog stanovištva u lociranju takvih speleoloških objekata. Kako kažu u Turističkoj organizaciji Bele Palanke, rezultati istraživanja mogu imati značaj za turizam, nauku, vodoprivredu i ekologiju te opštine.

Planinarsko-speleološki klub Dvig, uz podršku Komisije za speleologiju Planinarskog saveza Srbije, otpočinje sistematska speleološka istraživanja na teritoriji opštine Bela Palanka, a cilj istraživanja, kako kažu u Turističkoj organizacije, jeste da se evidentiraju svi speleološki objekti, da se istraže i dokumentuju kroz izradu planova, mapa terena i prikupljanje drugih podataka.

Saznanja lokalnog stanovništva o takvim objektima su im značajna pa traže pomoć kako bi rad istraživača na terenu bio što efikasniji.

Svi koji mogu pomoći u sprovođenju ove aktivnosti potrebno je da Turističkoj organizaciji Bela Palanka dostave neke od bitnih podataka u vezi sa lokacijom i samim objektom.

Potrebno je dostaviti naziv mesta na kojem se nalazi određena pećina ili jama, što je moguće preciznije (koordinate, ime sela, zaseoka ili toponima, ime vlasnik ili broj parcele i tome slično), opis puta kako stići do određene pećine ili jame, ime pećine ili jame onako kako je poznato kod lokalnih žitelja i ukoliko poseduju fotografije ulaza u pećinu ili jamu ili njihove unutrašnjosti – kažu u Turističkoj organizaciji.

Takođe, meštani mogu da se prijave da budu vodiči na terenu.

Dostaviti ime i prezime i kontakt telefon osobe koja dostavlja podatke ili kontakt podatke osobe koja može biti vodič na terenu Poželjno je da svi koji žele pomoći preuzmu ulogu vodiča na terenu i učestvuju zajedno sa ekipom speleologa istraživača u pronalaženju pećina i jama. Za vreme takvih aktivnosti na terenu bio bi obezbeđen prevoz i obrok – kažu u Turističkoj organizaciji.

Sve podatke zainteresovani građani mogu dostaviti na mejl Turističke organizacije Bela Palanka – [email protected] ili pozivom na telefon na broj 018 / 853080.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“