Manifestacija “Muzeji za 10” po sedmi put u gradovima na jugu

6

Izložbe, radionice, promocije, projekcije pratiće ovogodišnju Nacionalnu nedelju muzeja koja se održava od 12. do 18. maja. Ustanove kulture u Nišu, Vranju, Leskovcu, Pirotu, Prokuplju i Vlasotincu biće otvorene za posetioce, a ulaz za sve događaje besplatan.

Ovogodišnja tema manifestacije je “Budućnost muzeja: Nove ideje, nove prakse”. Ove godine je u okviru manifestacije organizovan i nagradni konkurs “Predstavi svoj omiljeni muzejski predmet”, gde publika može da učestvuje kroz kratku video formu, a njakreativniji klipovi će biti nagrađeni.

U okviru manifestacije, u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju će u sredu, 12. maja od 19 sati biti održana izložba umetnika iz Beograda Dobrija Stojanovića “Fantazmagogija slika”, dok je narednog dana planirana izložba konceptualnog nakita “Jedno lice i crtice”, takođe umetnice iz Beograda Tamare Zečević.

Radionica za decu “Čemu nakit služi? Nove ideje” biće održana 14. maja od 10 sati, a u subotu, 15. maja od 20 sati, kada se proslavlja Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja biće održano “Veče starih vranjskih pesama” u dvorištu Muzej kuće “Bora Stanković”.


U Pirotu radionica bojenja platna sa motivima pirotskog ćilimaNa podu naslikan pirotski ćilim

; foto: Ž. T.
Ovogodišnju manifestaciju u Pirotu otvoriće 12. maja, od 12 sati u Muzeju Ponišavlja izložba fotografija “(Ne)briga o kulturnom nasleđu”.

Postavku čine 44 fotografije, od skoro 200 pristiglih na konkurs za najbolju fotografiju. Takođe, podeliće se nagrade i pohvale najboljim radovima – kažu organizatori.

Piroćanci će 15. maj, Dan muzeja obeležiti “Antistres radionicom Venci”, koja je zamišljena kao porodično druženje uz bojenje platna motivima sa pirotskog ćilima jer, kako navode organizatori, šara u tumačenju pirotskog ćilima znači radost i sreću pojedinca i porodice.

Oslikavanje platna će biti održano na otvorenom prostoru muzejskog komleksa u Ulici Nikole Pašića.

Muzej će u danima manifestacije biti otvoren za posetioce od 8 do 17 sati, osim 15. maja kada će raditi od 9 do 14:30.


Izložba, radionice i koncert i u Prokuplju

Otvaranjem izložbe učenika 7. i 8. razreda “Slovarica Prokuplja, Prokuplje na slovo”, radionicom “Ja muzejski vodič” i koncertom Muzičke škole “Kornelije Stanković” Prokupčani će u Narodnom muzeju “Toplice” obeležiti Nacionalnu nedelju muzeja.

Radionica koja je osmišljena kao “ozbiljna igra” za sve mame, tate, bake i tetke, ali i za sve sugrađane. Održavaće se svakog dana, osim vikendom od 10 do 17 sati u dogovoru sa osnovnim i srednjim školama. Učenici će sa svojim profesorima i vodičima Muzeja pripremiti sve što je potrebno da tokom ove nedelj zamene vodiče u Narodnom muzeju Toplice i nakratko ožive muzejske eksponate na svoj, dečiji način – kažu organizatori.Narodni muzej Prokuplje foto lj.m.

; foto: Lj. M.
Radno vreme Muzeja u Prokuplju u danima Manifestacije biće naknadno saopšteno.

Program Narodnog muzeja u Leskovcu u nedelji muzeja čine uglavnom sadržaji za decu, a Muzej će tih dana biti otvoren od 10 do 16 sati, osim u noći muzeja kada će raditi do 22 sata.

Kakav program očekuje Nišlije u Narodnom muzeju koje izložbe je pripremila Galerija savremene likovne umetnosti možete pogledati ovde.

Manifestacija “Muzeji za 10” održava se sedmu godinu zaredom sa idejom jačanja muzejskih institucija i boljeg povezivanja sa publikom. Ove godine se program održava u 50 mesta širom Srbije na više od 90 lokacija.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“