Krizni štab: Od sutra ugostiteljima dozvoljeno da rade i u zatvorenom, ali bez muzike i do 22 sata

7

Ugostiteljima će od sutra biti dozvoljeno da i u zatvorenom prostoru primaju goste, ali samo do 50 odsto od ukupnog kapaciteta objekta, uz poštovanje epidemioloških mera i ne posle 22 sata, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović nakon današnje sednice Kriznog štaba.

Kako prenosi RTS, nove, olakšane mere stupiće sutra na snagu, a novina je da ugostitelji mogu da primaju goste i u zatvorenom i da rade do 22 sata, ali im nije dozvoljeno da u lokalu imaju muziku – ni uživo, niti sa razglasa, ističe Tiodorović.

Mogu raditi i zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata, podvlačim samo pod uslovima koji su utvrđeni. Nema okupljanja više od pet osoba na jednom mestu, uz poštovanje razdaljine, maske i dezinfekcije – naglasio je Tiodorović.

On je najavio strogu kontrolu poštovanja mera i istakao da se Štab zalaže i za rigoroznu primenu kažnjavanja.

ugostitelji

Zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata moraju da budu prazni od 22 sata; foto: Vanja Keser

Noćni klubovi i dalje ostaju zatvoreni i na njihovo otvaranje, kako je rekao Tiodorović, sačekaće se dok se ne stekne kolektivni imunitet i dok ne padne broj slučajeva zaražavanja na ispod 100 dnevno.

Sačekaćemo malo, moraćemo da procenimo. Kada procenimo da imamo na primer ispod 100 na dnevnom nivou novopozitivnih, onda možemo razmišljati da pustimo i da sve normalno funkcioniše. Ako budemo postigli kolektivni imunitet od 60 do 70 odsto možemo živeti normalno – ukazao je Branislav Tiodorović.

Na današnjoj sednici doneta je i odluka da će svi građani Srbije koji žive u inostranstvu, a tamo su kompletno vackinisani, moći da uđu u Srbiju bez ograničenja.

Neće imati karantin, i očekujemo da i te zemlje prema nama imaju recipročan odgovor. Nadamo se da će naš digitalni sertifikat biti prihvaćen i da ćemo moći da putujemo – naveo je Tiodorović.

Odgovarajući na pitanja da li će uskoro biti još popuštanja mera, epidemiolog Tiodorović je pojasnio da odluke o popuštanju mera zavise od toga da li će ljudi poštovati mere.

Podsetimo, početkom aprila ugostiteljima je dozvoljen rad na otvorenom, nakon što je bilo protesta sa zahtevima da se vlasnicima lokala dozvoli rad u više gradova u Srbiji, između ostalog, i u Nišu, Aleksincu i Vranju.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“