Zaražene 1.402, preminule 22 osobe, u Srbiji novčana stimulacija za vakcinisanje, sutra Krizni štab

0
6

U Srbiji su od posledica kovida preminule 22 osobe, koronavirusom su zaražene 1.402, a na bolničkom lečenju nalazi se 4.133, od kojih je na respiratoru 145. Za protekla 24 časa urađeno je 12.647 testova, navodi sajt covid19.rs.

Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, priprema odluku o finansijskoj podršci građanima koji su se vakcinisali protiv zarazne bolesti kovid-19. Rok za prijavu će biti 15. jun, navode iz Vlade.

Naime, ranije danas Aleksandar Vučić je izjavio je da neće biti donošene „diskriminacione mere“ za one koji ne žele da prime vakcinu protiv koronavirusa, ali da će se raditi na tome da se „nagrade ljude koji su pokazali odgovornost“ i da je doneta odluka da se „dodatno finansira pomoć za ljude koji su se vakcinisali“.

Vučić je rekao da će osim pomoći od 30 evra, odnosno 50 evra za penzionere, oni koji su vakcinisani dobiti još po 3.000 dinara. On očekuje da će do kraja meseca biti vakcinasano tri milona ljudi, prenela je Bata njegovu izjavu za „Pink“ televiziju.

Direktorka Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Snežana Pajović navela je za RTS da genetski profil svakog od nas nosi određene zapise u genima, koji određuju da li postoji veća ili manja predispozicija za oboljevanje od kovida 19.

Ona je objasnila da genetski markeri jasno ukazuju na mogući tok razvoja i toka oboljenja, što omogućava da se deluje preventivno, kako bi klinička slika bila blaža.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zasedaće sutra u 16:00 sati, navode agencije.

S. Aleksić (izvor: RTS / Beta / Vlada Srbije / Pink / covid19.rs)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“