Tokom praznika u niškom Kliničkom najviše revakcinacija rizičnih pacijenata

2

Tokom praznika u niškom Urgentnom centru revakcinisano je više od 150 pacijenata iz rizičnih grupa, dok je prvu dozu primilo sedam, kaže zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra profesor Radmilo Janković i ističe da nije bilo nikakvih komplikacija.

Nijedan od pacijenata koji zbog alergija ili hroničnih bolesti spadaju u rizične, a koji su u tokom praznika vakcinisani u Urgentnom centru Niš, nije imao reakciju, ističe Janković. Od kada je u Urgentnom centru krenula akcija vakcinacije pod kompletnim medicinskim nadzorom vakcinisano je skoro 400 pacijenata i revakcinisano oko 150, a samo jedna žena imala je alergijsku reakciju.

U subotu 1. maja vakcinisano je 7 i revakcinisano 72 ljudi, dok je u ponedeljak 3.maja drugu dozu vakcine primilo 78 pacijenata, kaže Janković.

Akcija vakcinacije rizičnih grupa krenula je pre mesec dana, a od prošlog vikenda i masovnija revakcinacija. Bez obzira da li dobijaju prvu ili drugu dozu za sve pacijente koji spadaju u rizične obezbeđen je nadzor kompletnog lekarskog tima, hematologa i anesteziološke ekipe koja je potpuno opremljena za reagovanje u slučaju da se razviju alergijske reakcije ili anafilaktički šok.

Građani koji pripadaju rizičnim grupama za vakcinaciju mogu da se prijave na broj 066/8051547. Kako je ranije rečeno, vakcinacija građana u Urgentnom centru biće organizovana dok ima zainteresovanih.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“