Subotić: Nadam se da će Vučić rešiti Kosovsko pitanje, tu mogućnost obećao Zapadu

0
11

Kosovsko pitanje mogao bi da reši predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako tumači Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike u Fonetovoj emisiji Kvaka 23, jer je takvu mogućnost obećao Zapadu. Veći pritisak da se napravi kompromis, ističe, biće na kosovskoj strani jer deluje da je Srbija za to već spremna.

Brzo rešenje za Kosovo, kako tumači Strahinja Subotić u emisiji Danice Vučenić, jedan je od prioriteta ne samo za države Zapadnog Balkana, već i za zvaničnike Evropske unije, kojom u narednom „semestru“ predsedava Slovenija.

Jedno takvo pojavilo se u nedavno procurelom non-pejperu, kako pojašnjava Subotić, neformalnom i nezvaničnom diplomatskom dokumentu, koji se obično deli među diplomatama, ali onaj koji se tiče Kosovskog pitanja izašao je direktno u medije.

Svima je jasno da se očekuje finalni sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum. Već se spominje februar 2022. godine, u poslednjem non-pejperu, mislim da pokušavaju da ispipaju puls da li bi taj datum bio odgovarajući – kaže Subotić.

Subotić kaže da se nada da će upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti taj koji će rešiti Kosovski problem, jer je, kako ističe, upravo on tu mogućnost obećao Zapadu.

Kvaka 23 ptscn

Očekuje rešavanje statusa Kosova; foto: printscreen Kvaka 23;

Pre bih rekao da je (premijer Kosova Aljbin) Kurti slaba karika i da će biti veći pritisak na prištinsku stranu da napravi kompromis, meni deluje da je Srbija spremna za neku vrstu kompromisa. Opet videćemo kako će to da se predstavi u javnosti – tumači Subotić.

Ističe i da je za vreme vladavine Vučića potpisano preko 20 dokumenata, od kojih je 80 odsto primenjeno. Jedna od onih koje nisu implementirane, a koje su se našle u non-pejperu, jeste i Zajednica srpskih opština.

Kako je Subotić protumačio pomešane poruke koje dolaze od vlasti u Srbiji u vezi sa pitanjem Kosova i o njihovim motivima, koja su očekivanja Evropske unije od Srbije, a šta interesi velikih sila koji se lome na Srbiji, možete pogledati u emisiji Danice Vučenić, u videu na vrhu teksta.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“