Srećan Uskrs – Hristos Vaskrese!

25

Pravoslavni vernici obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, najsvetliji hrišćanski praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs (Uskrs) je suština hrišćanskog učenja koje označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću, čime je pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Prema jevanđeljima, ovo se dogodilo na Hristovom grobu, a radosnu vest ženama mironosicama, “Mariji Magdaleni i drugoj Mariji”, saopštio je arhangel Gavrilo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-3-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-2-1024x683.jpg

Prema odlukama Nikejskog sabora 325. godine, koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Uskrs treba slaviti u prvoj nedelji punog meseca posle prolećne ravnodnevice, ali obavezno posle jevrejske Pashe. Prema hrišćanskom predanju, Isus je umro u dane Pashe pa se u nekim jezicima ovaj naziv zadržao i za praznik njegovog vaskrsenja.

Poznato je da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskrsenje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-2-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 5-2-1024x683.jpg

Vaskrs je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-2-1024x683.jpg

Običaj je da na stolu u porodičnom domu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za decu.

Vernici razmenjuju pozdrave – Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrese!

Pripremio: Petar Videnov (izvor: FAR / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“