Novi pad broja zaraženih u Srbiji, do ponedeljka vakcinisanje samo na poziv

12

U Srbiji u poslednja 24 časa koronavirusom je zaraženo 1.613 osoba, a preminulo je 25 lica. U bolnicama se nalazi 4.644 pacijenta, a na respiratoru je njih 169. Kako navodi sajt covid19.rs urađeno je10.837 testova.

Naredna tri dana vakcinacija samo na poziv, a od ponedeljka ponovo bez zakazivanja. Građanima je preporučeno da prate obaveštenja i SMS poruke e-Uprave, jer će različiti punktovi imati drugačije radno vreme.

Mnogima će termini za vakcinaciju biti pomereni za tri dana, pa oni koji bi danas trebalo da prime drugu dozu, dobiće je u ponedeljak, saopšteno je.

Vakcinisani građani Srbije mogu od danas da uđu u Mađarsku bez pi-si-ar testa i karantina, a isto će važiti i za građane Mađarske koji dolaze u našu zemlju, prenela je RTS.

Indijska varijanta koronavirusa se ispituje i za sada nema opasnosti od nje, izjavila je za N1 virusološkinja Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakuleta i članica Kriznog štaba.

Ona je objasnila da indijska varijanta samo ima mutacije koje već postoje kod južnoafričke, britanske i jednu mutaciju koja postoji kod kalifornijske varijante.

Upitana da li je zadovoljna tempom imunizacije u Srbiji, Jovanović kaže da je u početku bila “fascinirana” i mislila “ćemo do ovog trenutka, aprila-maja, maltene da završimo vakcinaciju”.

“Osobe koje se ne vakcinišu ugrožavaju i nas vakcinisane, jer stvaraju prostor za virus da cirkluliše u populaciji, nalazi ljude koji nisu imunizovnai i da se na taj način još više menja i mutira”, rekla je ona.

U Beogradu su, zaključno s jučerašnjim danom, vakcinisane 600.592 osobe, što iznosi 43,2 odsto punoletne populacije prestonice, dok je drugu dozu primilo 32,4 odsto, odnosno 451.618 osoba, saopštio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Najbolji rezultat je, objavio je Vesić na Fejsbuku, ostvaren u populaciji između 65 i 74 godine u kojoj je vakcinisano 72,52 odsto ljudi.

S. Aleksić (izvor: RTS / N1 / Tanjug / covid19.rs / Fejsbuk)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“