Krizni štab: Zasad bez popušatnja mera, ukoliko se ovakav trend nastavi od 8. maja blaži režim za ugostitelje

0
5

U Beogradu je završena sednica Kriznog štaba posle koje je epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio da je imala zadatak da oceni epidemiološku situaciju i kazao da se ne može govoriti o popuštanju mera.

Kako je rekao, ukoliko se nastavi ovakav trend epidemijske situacije, od 8. maja biće dozvoljeno ugostiteljima da rade do 22:00 sata i u zatvorenom, ali sa 50 odsto kapaciteta.

Takođe je dodao da će početi da rade vakcinalni punktovi u tržnim centrima i to kao pilot projekat, ali i da broj pregleda ne pada tako brzo.

„U kovid bolnicama je manje pacijenata i ima se utisak prema podacima da se više otpusti nego primi“, naveo je Tiodorović i dodao da moramo više da se aktivno odnosimo prema velikim kolektivima i sistemima, kao i prema mladima, najavivši da od 15. maja počinje velika kampanja prema mladima.

Pitanje mogućeg uvođenja povlastica za vakcinisane Tiodorović je ocenio kao pravno, medicinsko i etičko pitanje.

„Mislim da je najbolji način da to rešavamo sa Evropom i svetom. Da vidimo kako će to biti postavljeno. Moramo imati nešto što će predstavljati obrazac kako se svi ponašamo”, naveo je Tiodorović.

On je još jednom istakao da je vakcinacija neophodna i da fokus treba da bude radno aktivno stanovništvo.

S. Aleksić (izvor: RTS / N1 / Tanjug)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“