U Srbiji 1.987 zaraženih i 30 preminulih, od sutra bez zakazivanja „Fajzer“, „Sputnjik “ i „Sinofarm“

8

Prema preseku od 15:00 sati, u Srbiji je 26. aprila još 1.987 osoba pozitivno na koronavirus. Od kovida je preminulo 30 lica, u bolnicama je 5.318 pacijenata, a na respiratoru 183. U poslednja 24 časa urađeno je 11.657 testova, navodi sajt covid 19.rs.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će, ako bude bilo potrebno, biti održana sednica Kriznog štaba i da je ona svakodnevno u kontaktu sa medicinskim delom štaba, s kojima se konsultuje o epidemiološkoj situaciji.

„I danas ću se videti s njima na redovnim konsultacijama, da vidimo da li je potrebno da neke mere relaksiramo, da li je ovako u redu ili treba da zategnemo, što ne mislim da treba, jer padaju brojevi i procenti“, rekla je Brnabićeva na aerodromu „Nikola Tesla“, gde je zajedno sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo dočekala isporuku od još 500.000 doza „Sinofarm“ vakcina, kojih je do sada u Srbiju stiglo ukupno tri miliona.

Vakcinacija je neophodna za prevenciju razvijanja novih sojeva i mutacija, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ponovio da su šanse da se neko zarazi koronavirusom višestruko manje ako je kompletno vakcinisan, preneo je Tanjug.

„Ono što treba da znaju građani Srbije je da više od 99 procenata pacijenata koji danas leže u intenzivnim i poluintenzivnim negama, nije vakcinisano“, rekao je Lončar.

U Beogradu je data milionita doza vakcine protiv koronavirusa, izjavio je za Tanjug zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

„To je velika pobeda svih građana Beograda“, rekao je Vesić.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović potvrdio je za RTS da će od sutra na svim vakcinalnim punktovima u Srbiji biti moguće vakcinisanje bez zakazivanja sa tri vakcine: „Fajzer- Biontek“, „Sputnjik V“ i „Sinofarm“.

S. Aleksić (izvor: Tanjug / RTS / N1 / covid19.rs)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“