Tokom vikenda u niškom Kliničkom vakcinisan 71 pacijent iz rizičnih grupa, nijedan nije imao reakciju

11

Nijedan od pacijenata koji zbog alergija ili hroničnih bolesti spadaju u rizične, a koji su u subotu vakcinisani u Urgentnom centru Niš nije imao reakciju, kaže zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Radmilo Janković. Za tri nedelje, koliko traje akcija vakcinacije rizičnih pacijenata, vakcinu protiv virusa korona primila su 372 pacijenta i samo jedan imao je alergijsku reakciju.

Ovog vikenda vakcinacija pacijenata koji spadaju u rizičnu grupu organizovana je u subotu i 71 pacijent vakcinisan je prvom dozom.

Prvu dozu Fajzera primilo je 49 pacijenata, dok je 22 vakcinisano ruskim Sputnjikom V. Nije bilo ni reakcija ni komplikacija, kaže Janković.

Akcija vakcinacije rizičnih grupa krenula je pre tri nedelje i narednog vikenda će uz prvu dozu početi i masovnija revakcinacija. Iz Urgentnog centra poručuju da će i primanje druge doze biti organizovano pod istim uslovima i na istom mestu, uz nadzor kompletnog lekarskog tima, hematologa i anesteziološke ekipe koja je potpuno opremljena za reagovanje u slučaju da se razviju alergijske reakcije ili anafilaktički šok.

Građani koji pripadaju rizičnim grupama za vakcinaciju mogu da se prijave na broj 066/8051547. Kako je ranije rečeno, vakcinacija građana u Urgentnom centru biće organizovana dok ima zainteresovanih.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“