Nišville obeležava značajan jubilej – 10 godina “Svetskog Dana Džeza”

2

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno obeležiti „Svetski Dan Džeza“ u petak, 30. aprila, kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Herbie Hancock Institut of Jazz.

This image has an empty alt attribute; its file name is 322-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 323-1024x683.jpg

Za ovogodišnji 10. jubilarni INTERNATIONAL JAZZ DAY biće održan matine program sa početkom u 13:00 sati na bini ispred Nišville Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti dva jazz satava: „ROJAZE Nišville Jazz Band“ – osmoro mladih muzičara, učesnika međunarodnog projekta Srbije, Francuske i Belgije. Drugi sastav je „TAKESHI & Friends“, koji predvodi japanski gitarista Takeshi Suda, uz pratnju niških eminentnih jazz muzičara.

Ljubitelji kvalitetnog džeza moći će da prate ove koncerte uživo putem direktnog prenosa na internetu preko svojih kompjutera, tableta i smart telefona, na linku Nišville televizije online.

U slučaju lošeg vremena, program će se održati u holu sa postavkom instrumenata u samom Nišville Jazz Muzeju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 324-1024x683.jpg

Takođe, na programu Nišville radija u istom terminu u petak, 30. aprila od 13:00 časova biće upriličen poseban program koji su za muzičke sladokusce pripremili rezidenti Nišville Midnight Jazzdance bine, “NiSu Brothers” – Milan Saitović Jazzysad (DJ Master Flow) i Dejan Šobot – DJ Loptica. Oni će za slušaoce Nišville radija birati i puštati kvalitetnu plesnu džež muziku iz celog sveta koju ćete moći online slušati na linku Nišville radija online.

Poslednji dan aprila proglašen je pre deset godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Svim ljubiteljima džez muzike čestitamo Međunarodni Dan Džeza!

Izvor: Nišville

Foto: Zoran Ćirić / Nišville Jazz museum stage / Mateja Jeremić Zuks

Vest preuzeta sa portala „Far“