Smanjuje se zaraženost u Srbiji, preminula 34 lica, porasla potrošnja lekova

0
9

Danas je u Srbiji konstantovano još 2.384 slučaja koronavirusa, preminula su 34 lica, na bolničkom lečenju je 5.897 pacijenata, a na respiratorima je 207. Urađeno je 13.706 testova, navodi sajt covid19.rs. Po svim parametrima intenzitet infekcije u Srbiji blago opada.

Epidemiolog i član republičkog Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da nema ni jednog jedinog razloga da bude protiv vakcinacije u tržnim centrima, te da smatra da to treba podržati.

Kon je za „Studio B“ kazao da je ekipa Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je obišla tržni centar „Ušće“, detaljno videla da tamo može da se sprovodi vakcinacija.

On se zalaže za to da se po pitanju vakcinacije, kako kaže, “što više približimo građanima”, jer kada je ponuda neprekidno prisutna i odziv će biti veći.

Odziv građana za vakcinaciju protiv koronavirusa je dobar, ali nedovoljan, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i dodaje da se svakodnevno razgovara sa građanima kako bi što veći broj njih primio vakcinu, jer je to, ističe, izuzetno važno u borbi protiv epidemije.

Građani će i narednih dana na punktovima širom zemlje moći da prime vakcine „Fajzer“ i „sputnjik V“ bez zakazivanja.

Iz Vlade Srbije još jednom pozivaju građane da dođu i da se vakcinišu.

Direktorka Farmaceutske komore Srbije Tatjana Šipetić navela je za RTS da je od početka epidemije višestruko porasla potražnja i lekova na recept, ali i bez recepta.

„Od lekova bez recepta to su bili paracetamoli na početku, u martu prošle godine, koji su se izdvojili u odnosu na ostale lekove bez recepta, jer je to bila i osnovna preporuka za smanjenje temperature i ublažavanje bolova prilikom terapije kovidom“, kazala je Šipetićeva.

S. Aleksić (izvor: RTS / covid19.rs / Vlada Srbije / N1 / Studio B)

Foto: Slobodan Aleksić

Vest preuzeta sa portala „Far“