Sportski klub „Omladinac“ iz 1925. godine

0
107

Ова фотографија нам је управо стигла из „Национала“ у коме трају радови на реконсутрукцији ове старе и отмене варошке зграде. Тамо је пронашао један од власника и великодушно уступио нашем Роти и „Причама старог Пирота“. Фотографија је каширана на бигованом картону, са печатом фото-радње „Васић“, где је и израђена.

На слици је приказан пиротски Спортски клуб „Омладинац“ из 1925. године.

На полеђини пише да у првом реду с лева на десно стоје: Петар Манчић Пера председник клуба и Владимир Милошевић, члан управе. У другом реду седе: Градимир Јончић Града, Милорад Пешић Пца, Драгош Антић, Јосип Плушчец, Миодраг Костић Мима и Јован Живковић Жан. У трећем реду леже и чуче: Сава Спасић Мрца, Димитрије Митић Мита, Ђура Спасић (голман), Владимир Алексић и Моша Живановић Џиван који је на једној утакмици у Скопљу задобио ударац у слезину и истога дана преминуо…

Спортски клуб „Омладинац“ је основан 1923. године и до Другог светског рата имао своје успоне и падове, био је гашен, обнављан, прошириван на друге спортске активности. У једном пријатељском мечу 1939. године у Пироту био је поражен са пристојних 2:1 од вишеструког шампиона БСК из Београда.