Blagi pad zaraženosti u Srbiji, preminulo 35 osoba, SZO i EMA u novoj proveri „Sputnjika V“

0
8

U dana za nama koronavirusom je zaraženo 2.719 osoba, preminulo je 35. U bolnicama se leči 6.174 pacijenta, od kojih je 219 u teškom stanju i na respiratorima su. Za protekla 24 časa urađeno su 14.544 testa, navodi sajt covid19.rs.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je do sada u Srbiji data 3.129.491 doza vakcine protiv koronavirusa, a da je oko 1.260.000 građana primilo i drugu dozu.

Lončar je kazao da je procentualno najviše vakcinisanih u Beogradu, a da je najslabiji odziv u Tutinu, gde je imunizovano 6,2 odsto i u Novom Pazaru gde je vakcinu primilo 13,2 odsto punoletne populacije.

U privredi se nastavlja trend poboljšanja epidemiološke situacije, drugu nedelju zaredom u firmama je manje zaraženih radnika, saopštio je PKS.

Uz podršku Privredne komore Srbije, do sada je vakcinisano oko 20.000 zaposlenih iz više od 600 kompanija. Zaposleni su vakcine primili na radnom mestu ili najbližem lokalnom punktu.

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) počinju 10. maja drugu rundu provere ruske vakcine „Sputnjik V“ zajedno s Evropskom agencijom za lekove (EMA), saoštila ja SZO.

Zajednički tim SZO i EMA trenutno vrši inspekciju dobrih kliničkih praksi vezanih za „Sputnjik V“, navedeno je saopštenju, prenala je HINA navode agencije Rojters.

Istovremeno, premijer nemačke pokrajine Saksonije Mihael Krečmer rekao je tokom posete Moskvi da Nemačka želi da kupi ukupno 30 miliona doza ruske vakcine “Sputnjik”, tokom juna, jula i avgusta, ukoliko Evropska agencija za lekova da zeleno svetlo toj vakcini.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / N1 / Hina / Index / RTS / Tanjug)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“