Lazaru potrebna novčana pomoć da opet prohoda

0
4

Petnaestogodišnji Lazar Ristić sa teškim povredama kičme bori se već 8 meseci, a kako bi postao samostalniji potrebna mu je skupocena operacija u Turskoj vredna oko 60.000 evra. Građani koji žele da pomognu, mogu to da urade preko Fondacije “Budi human” porukom 1009 na 3030.

Lazar je do kobnog 30. juna 2020. godine živeo kao i svaki drugi tinejdžer, ali mu je jedan skok u bazen promenio život iz korena. Lazar je preživeo, ali je zadobio teške povrede 5 i 6 pršljena, otok kičmene moždine i kontuziju kičme.

Dvadeset dana je proveo na Kliničkom centru u Nišu, potom je bio prebačen na dečije odelenje interne klinike. Nakon teških mesec dana započeo je rehabilitaciju na klinici „Dr Miroslav Zotović“ u Beogradu.

Nakon osam meseci, mukotrpnog i teškog rada, suočavanja sa surovom realnošću, što je jednom petnaestogodišnjaku, jako teško, Lazar je uspeo postići određene rezultate, ali nedovoljno za samostalnost. U potpunosti je zavisan od tuđe pomoći, počevši od hranjenja, kretanja u kolicima, nemogućnost obavljanja fizioloških potreba (katetarizacija se radi na par sati i jako je bolna) vođenja lične higijene. Lazar je u potpunosti zavisan od drugih u svim dnevnim aktivnostima – navode iz Fondacije.

Sa klinike u Beogradu je otpušten sa dijagnozom kvadriplegija, fraktura pršljenova C5 i C6, zatim se vratio kući, ali mu je neophodna operacija koja bi se radila u Turskoj i koja bi mu pomogla da napreduje i osamostali se za život.

Sredstva su mu potrebna i za rehabilitacije, dodatnu dijagnostiku, kontrolne preglede, za lekove, suplemente kao i za putne troškove i smeštaj. Roditelji se obraćaju svim humanim ljudima, da pomognu koliko je ko u mogućnosti da bi Lazar otišao na operaciju i da bi se što pre oporavio – poručuju iz Fondacije.

Lazaru možete pomoći slanjem SMS-a 1009 na 3030, ali i uplatama na dinarski i devizni račun koji su dostupni na sajtu Fondacije “Budi human”.


Humanitarni bazar u Babušnici

Kako bi pomogli 15-godišnjem Lazaru, Turistička organizacija opštine Babušnica, Kancelarija za mlade i Opština Babušnica organizuju „Prodajni humanitarni bazar“ koji će se održati 29. aprila na Kupališnom kompleksu.

Lazar je dečak koji je prošlog leta doživeo nezgodu na bazenu nakon čega je usledila višemesečna borba za njegov oporavak. Šansa da Lazar ponovo stane na svoje noge postoji ali ga od nje deli 60.000 evra, koliko košta operacija u Turskoj – kažu u Turističkoj organizaciji.

Kobnu povredu dečak je zadobio na bazenu u Babušnici, a Turistička organizacija poziva sugrađane da pokažu humanost i daju doprinos Lazarevom konačnom izlečenju.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“