Više zaraženih nego juče, ali manje bolničkih pacijenata u Srbiji, od srede bez zakazivanja i „Fajzer-Biontek“ vakcina

0
15

U Srbiji su od posledica kovida preminule 32 osobe, zaraženo je 2.965 što je više za 391 nego juče, a na lečenju u bolnicama nalazi se 6.512 pacijenata ili 189 manje, od kojih je na respiratoru 219, što je pak za dva više nego juče. Kako je naveo sajt covid19.rs urađena su 15.562 PCR i antigena testa.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se ne može reći da je epidemiološka situacija u Srbiji povoljna.

On je gostujući na TV Prva kazao da, prema njegovom mišljenju, na sutrašnjem sastanku Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa neće biti popuštanja mera.

„Daleko smo od toga da treba da se opustimo i slavimo predstojeće praznike“, naveo je.

Kon je naglasio da nije ista situacija u svim delovima Srbije i naveo da je u Beogradu stanje bolje, a da je u pojedinim delovima zemlje i dalje u porastu broj obolelih, navodeći kao primer Rašku oblast.

Na pitanje da li je realno da na leto Srbija stekne kolektivni imunitet, Kon je odgovorio da je to realno i da je to cilj, preneli su Fonet i Beta.

U Beogradu je, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano 559.246 osoba, što iznosi 39,7 odsto punoletnog stanovništva, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da će danas u glavnom gradu broj vakcinisanih dostići više od 560.000 ljudi, odnosno više od 40 odsto punoletne populacije.

Drugu dozu, naveo je Vesić na Fejsbuk profilu, primile su 388.152 osobe, odnosno 27,6 odsto punoletnog stanovništva. On očekuje da na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba bude doneta odluka o potpunom otvaranju ugostiteljskih objekata.

U Beogradu i Novom Sadu od danas, a od srede u celoj Srbiji biće moguća vakcinacija „Fajzer- Biontek“ vakcinom bez zakazivanja, potvrđeno je RTS-u Vladi Srbije.

U Srbiji boravi regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hans Kluge.

Kluge je razgovarao sa predsednik Srbije Aleksandrom Vučićem i naglasio a se Srbija dobrom strategijom imunizacije svrstala među globalne lidere, postavši pritom i primer humanosti i solidarnosti omogućavanjem vakcinacije starijima u ruralnim sredinama, stranim državljanima i doniranjem vakcina drugim zemljama, prenela je RTS.

Prethodno je Kluge zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborem Lončarom posetio Institut „Torlak“, gde bi za za oko mesec dana trebalo da počne prva faza proizvodnje ruske vakcine „Sputnjik V“.

S. Aleksić (izvor: RTS / covid19.rs / N1 / Beta / Fonet)

Foto: Slobodan Aleksić

Vest preuzeta sa portala „Far“