Još 2.604 lica inficirana koronavirusom, pada broj bolničkih pacijenata u Srbiji

4

U Srbiji su još 2.604 lica inficirana koronavirusom, a od kovida je preminulo 35 osoba, navedeno je na sajtu covid19.rs. Takođe je navedeno da je u bolnicama 6.701 pacijent, što je smanjenje u odnosu na prethodne dane i da je na respiratorima 217 ljudi. U protekla 24 časa urađena su 12.482 testa.

Beba stara devet dana, koja je još na rođenju bila zaražena koronavirusom i veoma teškom stanju prebačena je iz Kliničkog centra Kragujevac u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu, nažalost je preminula, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da brazilski soj koronavirusa nije detektovan u Srbiji do ovog trenutka, ali da se mora biti na oprezu.

„Preventivne mere protiv svih sojeva virusa su iste. Naravno sojevi koji se brže šire mogu da nam otežaju borbu“, rekao je Janković za RTS.

On je naveo da to što viđamo više dece u bolnicama pozitivne na koronavirus treba sve da zabrine.

„Dva su objašnjenja za to, jedan je da virus mutira, a drugo da što je više zaraženih, virus nađe put do onih koji ne mogu da se izbore, iako ih je u toj populaciji dece malo“, objasnio je Janković i napomenuo da i mlada i zdrava osoba može da ima Ahilovu petu.

U Dimitrovgradu je poslednjih dana veoma dobar odziv građana za vakcinaciju, tako da nema više vakcina.

Predsednik opštine Vladica Dimitrov rekao je za RTS da je zadovoljan odzivom građana i da je oko 30 procenata odrasle populacije primila prvu dozu vakcine i nešto više 20 odsto je revakcinisanih.

Ove nedelje planiramo revakcinaciju stanovništva u selima, kazao je on i dodao, da je u Domu za stare vakcinacija krenula čim su vakcine stigle, i da je tu vakcinasano preko 90 odsto korisnika i zaposlenih.

Danas je u Institut „Torlak“ stiglo još 211.770 doza „Fajzer-Biontek“ vakcine, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

S. Aleksić (izvor: covid19,rs / RTS / Tanjug / N1 / Tanjug)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“