Niske temperature u aprilu nanele štetu ranocvetajućim voćkama

0
9

Hladnije vreme u ovom periodu godine, sneg i mraz uticali su nepovoljno na voćarske kulture koje rano cvetaju, te su prema proceni agrostručnjaka niske temperature nanele najveću štetu kajsiji i breskvi.

Prema rečima profesora Dragana Radivojevića sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, najviše štete mraz je naneo u kotlinama i dolinama gde se nakupljaju hladne vazdušne mase, a na takvim terenima 8. i 9. aprila temperatura je bila do -7 stepeni.

Radivojević je rekao za RTS da trenutno cvetaju trešnje, kruške, šljive i očekuje velike probleme zato što je zbog hladnog perioda i pri nižim temperaturama izostao let pčela. Sve to, kako kaže, može uticati na izostanak roda jer nije došlo do formiranja plodova.

Ovaj stručnjak je naglasio da postoje metode prevencije od prolećnih mrazeva, ali da su one dosta skupe, pa ih voćari retko primenjuju.

Međutim, štete će biti, a njihova konačna procena se tek očekuje, imajući u vidu da i za kraj ove sedmice meteorolozi najavljuju hladnije vreme i jutranje mrazeve.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“