Ministarka privrede: Država traži parnera za pirotski „Tigar AD“

0
18

Prilikom posete Pirotskom okrugu ministarka privrede Anđelka Atanasković obišla je danas Tigar AD u Pirotu gde je rekla da veruje da će se uskoro naći rešenje za tu kompaniju što je, kako je dodala, vrlo bitno za ceo grad.

Atanaskovićeva je istakla da država stoji iza ove kompanije koja je pre nekoliko dana dobila novog direktora i da radi na pronalaženju strateškog partnera.

Tigar AD ide u UPPR, što znači da će preduzeće poslovati prema tom unapred pripremljenom planu reorganizacije. Oni rade, isplaćuju zaradu i verujemo da će u narednom periodu poboljšati poslovanje. Primetna je zainteresovanost investitora za ovu kompaniju što je odlična vest – rekla je Atanasković.

Oko 80 % proizvodnje ove fabrike ide za izvoz i to najviše u Francusku, a ministarka je istakla da joj je drago što Tigar opstaje i u ovim teškim vremenima jer je reč o pravim borcima, a to se videlo i 2015. godine kada su dobili prvi UPPR i kada država konvertovala sva njihova dugovanja.

Nakon toga oni su uspeli da se oporave i potpuno sami krenu dalje, da prave nove proizvode, pokrenu se, traže rešenje, stanu na noge. Najbitnije je da sada izmiruju potpuno sve obaveze prema državi i prema svojim radnicima. Tigar je jedan od 556 preduzeća koja smo nasledili za privatizaciju 2014 godine. Danas u privatizacionom portfelju imamo 77 preduzeća, a moram reći da smo zadovoljni privatizacijama velikih giganata kao što su Železara, Galenika, RTB Bor, PKB – rekla je ministarka.

Pomoćnica generalnog direktora kompanije Danijela Aleksov zahvalila se ministarki na poseti ukazujući da je poslovanje te kompanije danas stabilno.

U fabrici dnevno, u tri smene, proizvode 7.000 do 8.000 pari obuće i takva upošljenost proizvodnih kapaciteta i stabilno poslovanje nije bilo moguće bez podrške države i Ministarstva, pre svega u rešavanju zaostalih dugovanja. Na pragu smo usvajanja UPPR koji će, uz ovo rasterećenje dugova, garantovati dobru finansijsku stabilnost – rekla je Aleksov.

Ministarka Atanasković boravi u dvodnevnoj poseti Pirotskom okrugu. Pored Tigra i Pirota danas će posetiti i Mlekaru Stara planina u Dimitrovgradu, a u utorak, 13. aprila posetiće firmu D-company u Babušnici.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“