Blagi pad zaraženosti u Srbiji, mogući i izlasci iz domova za stare, škole možda od 19. aprila

0
6

U Srbiji je koronavirusom zaraženo još 2.965 osoba, preminulo je 38, na respiratoru je 254, a na bolničkom lečenju 7.809 pacijenata, navedeno je na sajtu covid19.rs. U danu za nama napravljeno je 12.767 PCR i antigenih testova. Uopšte uzev sve podatke, u Srbiji se beleži blagi pad stepena zaraženosti, iako je bio manji broj novozaraženih, ali i uz dosta manji broj testiranih.

Ako se nastavi stabilizacija epidemijske situacije, od narednog ponedeljka, 19. aprila, nastava se „vraća“ u škole i izvodiće se po modelu od 1. septembra, izjavila je za Tanjug premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju stigla redovna isporuka vakcina „Fajzer-Biontek“. U Srbiju je stiglo 106.470 doza te vackine protiv koronavirusa. Vakcine su dopremljene u Institut „Torlak“.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je pak ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacijama socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja Preporuku o načinu postupanja prilikom izlazaka korisnika bez noćenja ili sa noćenjem prilikom posete porodici. Preporukom su definisani uslovi koje je neophodno ispuniti kako bi bio omogućen izlazak iz ustanove/organizacije i odlazak u posetu porodici, mere prevencije prilikom odlaska u posetu porodici (izlazak sa noćenjem), kao i mere prevencije prilikom izlaska iz doma za stara lica bez noćenja (dnevni izlazak), saopštilo je to Ministarstvo.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead Nasufović izjavio je da islamski vernici tokom Ramazanskog posta mogu primiti vakcinu protiv koronavirusa. On je za Betu rekao da je svest kod islamskih vernika takva da nije bilo otpora prema poštovanju propisanih mera i da se u džamijama sprovode sve mere protiv širenja koronavirusa i poželeo svim muslimanima u Srbiji i dijaspori srećne „mubarek dane Ramazana“.

U Srbiji se razvija domaći antigenski test na koronavirus, a profesorka Hemijskog fakulteta i šefica tima koji radi na ovom projektu Tanja Ćirković Veličković rekla je za N1 da osnovni test može biti gotov do kraja godine.

„Verujem da imamo potencijala da budemo regionalni centar za proizvodnju takve vrste testova za brzu detekciju koronavirusa, čak i mutiranih sojeva i novih pretnji te vrste“, kazala je Ćirković Veličković.

Od danas je u Srbiji na snazi ublažen set mera koji dozvoljava rad tržnih centra, ali ne i u ugostiteljskim objektima u okviru njih.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / Ministarstvo za rad / RTS / Beta / N1 / Tanjug)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“