„Od Golubačke tvrđave do najlepšeg dela Dunava – lepote Srbije pod zaštitom UNESCO-a“

17

Zbog posebne geološke, prirodne, istorijske i kulturne vrednosti, koja je značajna ne samo za Srbiju, već za čitav svet, UNESCO je jula prošle godine Đerdap proglasio prvim geoparkom u Srbiji. Tako je lepota ovog bisera istočne Srbije, kroz koji, kako mnogi tvrde, protiče najlepši deo Dunava, i zvanično postala turističko blago Balkana.

Đerdapska klisura, Lepenski vir, Golubac, Rajačke pivnice – ovo su samo neke od sigurnih stanica svih turista koji reše da posete istočnu Srbiju i Geopark Đerdap. Ovo prirodno, kulturno i istorijsko blago naše zemlje obuhvata površinu od 1.330km2, predstavljajući svojevrsni muzej na otvorenom. Prirodna jedinstvenost predela ogleda se i u jedinstvenoj flori gde je pristuno više od 1100 vrsta i podvrsta različitih biljaka.Trajanova tabla slika iz PR teksta foto Irena Petrović

foto: Irena Petrović;
U Nacionalnom parku Đerdap postoji 9 obeleženih staza za pešačenje, koje vas vode na prelepe vidikovce. Najpoznatiji su Ploče i Kovilovo, ali tek kada sve obiđete videćete zašto je ovo najveći i najlepši nacionalni park u Srbiji“, navodi Ivan Morarević iz Turističke agencije „Đerdap travel.Đerdapska klisura slika iz PR teksta foto Željko Vladić

foto: Željko Vladić;
Đerdapom, svojom grandioznošću i značajem, dominira Đerdapska klisura u dužini od 100 kilometara plovnog puta reke Dunav. A sam Dunav kao da je najlepše sačuvao za Đerdap. Ovde je najširi (6km), najuži (140m) i najdublji (90m) na svom toku do Crnog mora. Zato je i najveća turistička atrakcija Đerdapa upravo krstarenje kroz Đerdapsku klisuru.

Kada zaplovite Dunavom, on će vas voditi kroz prošlost – od Lepenskog vira i najstarije kulture Evrope, preko rimskog puta ka čuvenom Trajanovom mostu i Trajanovoj tabli, do Tvrđave Golubački grad, grandioznog utvrđenja koje gospodari ovom rekom – priča Morarević.Vila slika iz PR teksta foto  Irena Petrović

foto: Irena Petrović;
Manastir Tumane, Rajkova pećina, Valja Prerast, Beli izvorac, vodopad Blederija, kanjon Vratne, manastir Bukovo, muzej Đerdapa, HE Đerdap I, Rajačke i Rogljevačke pivnice, stara Kladovska čaršija, Donji Milanovac i Golubac – ovo su samo neki od lokaliteta koji turistima godinama privlače najveću pažnju.

Takođe, kao svi delovi Srbije, i istok ima svoje specifične gurmanluke, koji u sebi nose priču i tradiciju ovog podneblja.

Obavezno planirajte da probate grilovani bareni (vlaški) sir, „mamaljigu“ kačamak od belog kukuruznog brašna, plašinte, alasku riblju čorbu i somovinu na žaru. Ako vam ponude jagnjetnu u mleku i barenu ovčetinu na Miroč planini, nemojte da se dvoumite. Ljubitelji vina neka potraže Tamnjaniku, autohtonu sortu negotinskog vinogorja – kaže Morarević.Devojka na brodu slika iz PR teksta foto Ivan Morarević

foto: Ivan Morarević;
Đerdap se odavno prilagodio turistima, pa tako nudi različite smeštaje – hotele, vile, kuće, apartmane i sobe, sa brojnim uslugama, koje mogu da se prilagode svačijem džepu. Oni koji odluče da svoj odmor ili vikend provedu tamo i da se uvere zašto je UNESCO odabrao baš Đerdap, sve potrebne informacije mogu naći na sajtu Turističke agencije Đerdap travel www.djerdaptravel.rs.

Osim što je objedinio smeštajne kapacitete, sajt pruža mogućnost i za rezervisanje karata i ulaznica za tvrđave, muzeje i vidikovce Nacionalnog parka Đerdap. Tako turisti dobijaju ponudu na jednom mestu, a ugostitelji i vlasnici smeštajnih kapaciteta mogućnost da se besplatno promovišu i lakše dođu do gostiju. Na sajtu je i opcija „Odmor prilagođen vama“ gde potpuno besplatno turisti mogu da dobiju program putovanja, kao i male tajne i savete lokalnih vodiča.

Donji Milanovac slika iz PR teksta foto Željko Vladić

foto: Željko Vladić;

Sredstva za ovaj projekat dobijena su na konkursu Evropske Unije i Nemačke kancelarije GIZ u Srbiji u okviru projekta „EU za tebe“. To je, kažu iz agencije, bio osnov za nastavak poslovanja I pripremu za naredne sezone.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“