Počeo probni završni ispit za osmake

8

U osnovnim školama u Srbiji počeo je probni završni ispit za učenike osmog razreda za školsku 2020/2021. godinu.

Osmaci su danas polagali test iz matematike, a subotu od 9:00 sati predviđen je test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok će kombinovati test polagati istog dana u 11:30 časova.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da polaganje probnog završnog ispita treba da omogući učenicima da se upoznaju sa procedurama ispita, načinom polaganja i da je to provera trenutnog znanja.

Na probnom ispitu učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završenog ispita, organizaciju prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika i supervizora.

This image has an empty alt attribute; its file name is 107-1024x683.jpg

Ekipa FAR-a zabeležila je atmosferu u Osnovnoj školi “Hristo Botev” u Dimitrovgradu. Ispit se održao u grupama ne većim od 15 učenika, uz poštovanje svih epidemioloških mera, a test iz matematike polagalo je 57 osmaka.

Testovi na probnom završnom ispitu se ne ocenjuju, a rešavanje zadataka traje 120 minuta, ističu u resornom ministarstvu i napominju da je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio ispitna pitanja koja su školama dostavljena preko nadležnih školskih uprava.

Direktor Zavoda Branislav Ranđelović rekao je da su zadaci u testovima pripremljeni u potpunosti i u skladu sa važećim predmetnim standardima u obrazovnom sistemu, kao i u skladu sa programima i sadržajima predmeta koji se testiraju.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“