Još 3.405 zaraženih i 39 preminulih u Srbiji, Nemačka pregovara o nabavci Sputnjika V

8

U Srbiji je od posledica kovida preminulo 39 lica, a koronavirusom se zarazilo 3.405 osoba. Na bolničkom lečenju je 7.917 pacijenata, od kojih su 264 u teškom stanju. Za protekla 24 časa urađena su 15.532 testa, saopštava sajt covid19.rs.

Uočava se blaga tendencija pada novopotvrđenih slučajeva, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović posle sednice Kriznog štaba.

Vlada Srbije bi za nekoliko dana mogla da razmatra predlog o uvođenju obavezne vakcinacije medicinskih radnika protiv koronavirusa, izjavio je Rojtersu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je objasnio je da bi Srbija mogla da uvede obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike kako bi suzbila širenje koronavirusa i sačuvala zdravstveni sistem.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler rekao je za za RTS da su istraživanja pokazala da vakcinisani bitno manje prenose virus.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je u Domu zdravlja Umka vakcinisan petstohiljaditi Beograđanin. On je takođe rekao da Srbija ima dovoljno vakcina za sve svoje ljude i ukoliko se što se pre vakcinišemo, pre ćemo se vratiti normalnom životu.

Nemačka je počela pregovore s Moskvom o kupovini vakcine Sputnjik V, potvrdio je nemački ministar zdravstva Jens Špan.

Kako je prenela Hina zapadne izvore, Špan je najavio da će Nemačka u bilateralnim razgovorima s Rusijom, nezavisno od stava EU osigurati za sebe vakcinu Sputnjik V.

Takođe je kazao da je o tome obavestio i svoje kolege u EU.

Savezna pokrajina Bavarska je pre dva dana potpisala predugovor o isporuci Sputnjika V, koji bi kasnije trebalo da se proizvodi u jednom pogonu u Bavarskoj.

S. Aleksić (izvor: RTS / Tanjug / N1 / Hina)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“