VIDEO: Arhitektura starog Caribroda – Far

3

Gosti emisije “Razgovori” su arhitekta konzervator Ivana Cvetković i istoričar Đorđe Stošić. Oni su deo tima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš koji je krajem prošle godine sproveo istraživanje starog gradskog jezgra Dimitrovgrada (Caribroda) u cilju evidentiranja objekata, lokaliteta ili celina sa spomeničkim svojstvima.

Oni izdvajaju tri ambijentalne celine od značaja za očuvanje identiteta grada koji je svoj prvi urbanističkki plan dobio davne 1893. godine: šire područje “Strošene česme”, “Staru čaršiju” i prostornu celinu oko crkve Sv. Bogorodice.

Oba sagovornika ističu “monumentalnost” zdanja “Džadžinoto”, “izuzetan izgled i fantastičnu konstrukciju” kuću Borisa Brezničkog, kao i jedinstvenost tzv. grčkih kuća i specifičnost njihove boje.

Arhitekta Ivana Cvetković predstavlja način i metode koje su korišćene u istraživanju i obradi podataka i izradi 3 D fotogrametrijskih modela najznačajnijih objekata i celina, što će gledaoci moći i da vide u emisiji.

Istoričar Đorše Stošić ukazuje na značaj očuvanja tog nasleđa i između ostalog kaže da će lokalna zajednica planskom obnovom ovih objekata očuvati identitet grada i time dobiti nove vrednosti koje će ga načiniti privlačnijim mestom.

U emisiji je konstatovano da je graditeljsko nasleđe do ovog istraživanja bilo zanemareno i od strane građana i od strane lokalne samouprave i od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali da postoje modeli i načini da se ono sačuva, predstavi i valorizuje.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Miki Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
april 2021.

Vest preuzeta sa portala „Far“