U Srbiji 3.625 zaraženih, preminula 41 osoba, sutra sednica Kriznog štaba

6

Epidemijski presek od 8. aprila u 15:00 časova pokazuje da je u Srbiji koronavirusom zaraženo 3.625 osoba, a da je od posledica kovid infekcije preminula 41. U bolnicama je 7.929 pacijenata, dok je u teškom stanju 265. U danu za nama Srbija je testirala 16.055 ljudi, preneo je sajt covid19.rs.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba i da će se posle sednice neko obratiti novinarima.

Ona je navela da se svakodnevno razgovara sa medicinskim delom Kriznog štaba i da zna šta oni misle, a to je da nije vreme za popuštanje mera, jer nam dobro ide i ne bi trebalo to da ugrozimo, prenela je RTS.

Isto tako za RTS, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je juče vakcinisano skoro 22.000 ljudi bez zakazivanja i zaključio da moramo da nastavimo ovim tempom da bismo izašli iz ove teške situacije.

Đerlek je izneo i podatak da je prvu dozu do sada primilo 1.578.800 građana, a kako je rekao, potpuno je vakcinisano, i prvom i drugom dozom njih 1.130.000.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović izjavio je da će vakcinacija na punktovima bez prijavljivanja zavisiti od lokalnih samouprava i pozvao ih da na pravi način obaveste građane na koji način će se to sprovoditi.

Pukovnik Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice na Karaburmi kazao je da se u poslednjih nekoliko dana primećuje, pogotovo u Beogradu, blagi pad novozaraženih.

Kako prenosi RTS, on smatra da je to posledica dobro organizovane imunizacije, ali i mera koje se primenjuju.

Komitet za bezbednost Evropske agencije za lekove (EMA) zaključio je da bi retka pojava krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita trebalo da bude navedena kao vrlo redak neželjeni efekat vakcine „Astra-Zeneke“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu te evropske institucije.

Prijavljena kombinacija krvnih ugrušaka i niskog nivoa trombocita je vrlo retka, a ukupne koristi vakcine u sprečavanju kovida 19 premašuju rizike od neželjenih efekata, navodi EMA na zvaničnom sajtu Evropske unije, Europa.eu.

S. Aleksić (covid19.rs / RTS / Tanjug / Europa.eu)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“