Od vikenda u Kliničkom centru Niš vakcinacija rizičnih pacijenata iz pet okruga na jugu

2

Građani koji zbog različitih alergija ili hroničnih oboljenja do sada nisu smeli da se vakcinišu, od ovog vikenda vakcinu protiv kovida mogu da prime u Urgentnom centru niškog Univerzitetskog kliničkog centra. Za slučaj komplikacija, obezbeđen je nadzor kompletnog lekarskog tima, najavili su nadležni i napomenuli da termin telefonski mogu da zakažu građani Nišavskog i okolna četiri okruga.

Vakcinacija rizičnih grupa biće organizovana vikendom i trajaće sve dok bude zainteresovanih, a cilj je da se pomogne onima koji se plaše, a žele da se zaštite od korone, naglasili su direktor i zamenik direktora UKC Zoran Perišić i Radmilo Janković.

Mogu se prijaviti svi oni koji smatraju da spadaju u rizične grupe, bilo da su alerični na penicilin, neku drugu namirnicu, imaju neku hroničnu bolest. Naša lična inicijativa je da oni budu vakcinisani na najbezbednijem mestu, a to je Urgentni centar – istakao je direktor Kliničkog Zoran Perišić.perisic i jankovic

foto: JV
U Urgentnom centru pored ekipa za vakcinaciju, dežuraće i one za reanimaciju, anesteziolozi i hematolozi, kaže zamenik direktora Radmilo Janković.

Nakon vakcinacije pacijenti će najmanje sat vremena biti pod nadzorom lekara, jer se očekujemo da se eventualna reakcija javi u tom periodu nakon primanja vakcine. Mislim da ćemo imati sve vakcine na raspolaganju – kaže Janković.

Naglašavaju da je manji rizik od alergijske reakcije, nego od teške kovid kliničke slike. Veliki broj ljudi je, kako kažu, iz predostrožnosti vraćen sa punktova za vakcinaciju, zbog alergije na penicillin ili neku vrstu hrane.

Pridružene bolesti, visok krvni pritisak, dijabetes, maligne bolesti, nisu kontraindikacije, već razlog više da se neko vakciniše, jer je u riziku da dobije tešku kliničku sliku – kaže Perišić.

Zainteresovani građani iz Nišavskog, ali i četiri okolna okruga termin mogu da zakažu putem telefona 066/805-15-47.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“