Blagovesti – Devica Marija je odabrana da rodi Sina Božjeg

2

Pravoslavni vernici koji se pridržavaju Julijanskog kalendara danas slave Blagosvesti, To je dan kada se Hrišćani podsećaju dolaska Arhangela Gavrila koji je Bogorodici javio blagu vest da će roditi Sina Božjeg.

Naime, arhanđel Gavrilo saopštio je Devici Mariji da je odabrana od Boga da rodi Božjeg sina, Isusa Hrista, Mesiju i Spasitelja sveta i čoveka, kažu crkvene knjige. Otuda se i Blagovest smatra velikim i radosnim praznikom jer je sa ovim događajem otpočela istorija spasenja ljudskog roda.

Blagovesti se svrstavaju u red Bogorodičnih praznika. Uvek se slave 25. marta po starom, odnosno 7. aprila po novom kalendaru. Ovaj praznik i Cveti su jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Uskršnjeg posta i prethode Vaskrsu, koji se ove godine slavi 2. maja.

U narodu postoji verovanje da danas ni ptice u šumi ne svijaju gnezda. Praznik posebno poštuju žene zbog poroda i dece. Dok ovaj dan ne prođe, ljudi se još boje zime. Od ovog dana, po verovanju i priroda se budi, pa Blagovesti treba posvetiti Bogu i proslavljanju života i nikako ne treba raditi.

Pripremio: P. Videnov (izvor: FAR / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“