Porast broja zaraženih u Srbiji, preminulo 40 osoba

6

Prema preseku do 15:00 sati 6. aprila 2021. godine, u Srbiji je zabeleženo još 4.398 pozitivnih osoba, što je za 692 više nego juče. Preminulo je 40 lica. Na bolničkom lečenju su 7.894 pacijenta, dok je na respiratoru 271. Proteklog dana su urađena 18.233 testa, naveo je sajt covid19.rs.

U Srbiju je stigla redovna isporuka vakcina „Fajzer-Biontek“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Na Institut Torlak je pristiglo novih 106.470 doza „Fajzer“ vakcina protiv kovida 19, navodi se u saopštenju.

Građani Srbije imaju mogućnost da se prijave za imunizaciju protiv kovida i putem Vibera, preko kovid-19 Info servisa Vlade Republike Srbije. Reč je o zvaničnom informativnom servisu Vlade, razvijenom u saradnji sa „Sagom“ i „Viberom“, navodi Vlada Srbije.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska srestva Srbije rekao je za RTS da je do sada zabeleženo 736 neželjenih reakcija na sve vakcine i da među preminulima nema onih koji su primili obe doze.

Vakcina je efikasna, bezbedna i možemo da vidimo izlaz, rekao je on, napominjući da je suština osnažiti poverenje u referentne institucije.

Danas je vakcinu protiv koronavirusa primio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je to uradio u Rudnoj Glavi kod Majdanpeka, a vakcinisan je kineskom vakcinom kompanije „Sinofarm“.

Šef Odeljenja za bezbednost i strategiju vakcinacije Evropske agencije za lekove (EMA) Marko Kavaleri potvrdio je da postoji veza između vakcine „Astra-Zeneke“ i stvaranja krvnih ugrušaka, ali nije mogao da precizira uzrok, kazavši da je još uvek nepoznat, prenala je RTS pisanje londonskog „Gardijana“.

S. Aleksić (RTS / srbija.gov.rs / covid19.rs / Gardijan / Tanjug)

Foto: Slobodan Aleksić

Vest preuzeta sa portala „Far“